Krajniak: Deklarácia o Mečiarových amnestiách je pokrytecká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Milan Krajniak, Boris Kollár
Sprava: Predseda strany Sme rodina Boris Kollár a poslanec Milan Krajniak. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. decembra (WebNoviny.sk) – Vládou navrhovaná Deklarácia NR SR o amnestiách z roku 1998 je podľa podpredsedu hnutia Sme rodina pokrytecká. Ako povedal Milan Krajniak pre agentúru SITA, deklarácia totiž nič nerieši.

Buď niečo s nezákonnými amnestiami chceme robiť, alebo ich chceme zamiesť pod koberec. Toto je zametenie, ktoré nič nerieši,“ vyhlásil.

Návrhom Deklarácie NR SR o amnestiách z roku 1998, ktorý v stredu schválila vláda, sa bude parlament zaoberať v utorok o 9:00. Na návrh poslanca opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ondreja Dostála parlament spojí rozpravu k tomuto návrhu s opozičným návrhom ústavného zákona, ktorým by sa amnestie Vladimíra Mečiara zrušili. Podľa návrhu Deklarácie Národnej rady Slovenskej republiky o amnestiách z roku 1998, ktorú v stredu na rokovanie vlády predložil premiér Robert Fico, slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny 31. augusta 1995.

Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta. Na návrh vlády by mal parlament prijať text, v ktorom sa uvádza, že parlament odsudzuje zavlečenie občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky. Tiež odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa v návrhu.

Otázka Mečiarových amnestií

a ich zrušenie je téma, ktorú politici opakovane otvárajú. Téma opäť začala rezonovať po smrti prezidenta Michala Kováča. V parlamente návrhy na ich zrušenie nikdy nenašli dostatočnú podporu.

Aktuálne je v parlamente ústavný návrh zákona z dielne opozičných poslancov, ktorý predkladá Ján Budaj. Prezident Andrej Kiska preto minulý týždeň listom požiadal poslancov o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách.

Smer-SD opakovane deklaroval postoj, že Mečiarove amnestie boli nemorálne, ale zastupujúci prezident mal právo udeliť ich. Robert Fico v minulosti prezentoval názor, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJán BudajMilan KrajniakRobert Fico