Pád lietadla AN-24 so slovenskými vojakmi opäť prešetrujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výročie leteckej tragédie, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci
Kladenie vencov pri príležitosti 9. výročia leteckej tragédie na kopci Borsó pri obci Hejce, kde zahynulo 42 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Maďarsko, Hejce, 19. január 2015. Foto: SITA/Jozef Jarošík

BRATISLAVA 3. decembra (WebNoviny.sk) – Generálna prokuratúra SR, ktorá na základe podnetu Ivana Katrinca opätovne preskúmava okolnosti havárie vojenského lietadla AN-24 pred 11 rokmi pri maďarskej obci Hejce, už má k dispozícii príslušný vyšetrovací spis.

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že spis si zabezpečili prostredníctvom Vojenského archívu v Trnave a teraz ho preskúmavajú v kontexte skutočností uvedených v podaní. Po preskúmaní sa rozhodne o ďalšom zákonnom postupe a verejnosť bude o zistených výsledkoch informovaná, dodala hovorkyňa.

Obrazom: Výročie leteckej tragédie, pri ktorej zahynuli slovenskí vojaci

Začiatkom novembra Ivan Katrinec známy so zastupovania manželky exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša informoval, že skutočná príčina nehody vojenského lietadla AN-24 bola zamlčaná.

Katrinec tvrdí, že uznesenie vojenskej obvodovej prokuratúry v Prešove k nehode vychádza z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií. Za haváriou lietadla je podľa neho zlyhanie techniky a nie chyba pilota. Katrinec so svojím tímom získal ďalšie informácie k nehode, svoj zdroj však nechcel prezradiť. „Niekto prestal mlčať,“ uviedol.

Vojenský špeciál AN-24

havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva.

Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube, a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom.

Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Katrinec