Blaha: Je dobré, že v Rakúsku vyhral ľavicový kandidát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Blaha
Poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ľuboš Blaha počas rokovania schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. decembra (WebNoviny.sk) – Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) považuje za dobré, že v Rakúsku vyhral prezidentské voľby ľavicový kandidát a zastavila sa krajne pravicová víťazná vlna.

Ako však upozornil v rozhovore pre agentúru SITA, prezidentské voľby v Rakúsku vyhral kandidát, ktorý oblepil Rakúsko s heslami „vlasť“ a „Rakúsko“. „Marketingová taktika bola očividná: čokoľvek menej nacionálne by Alexandrovi Van der Bellenovi voľby prehralo,“ zdôraznil Blaha, ktorý tiež upozorňuje, že jeho oponent z krajnej pravice Norbert Hofer získal 46 percent hlasov, čo je takmer polovica Rakúska.

Strana Sloboda a Solidarita gratuluje rakúskemu ľudu k zvoleniu si nového prezidenta Alexandra Van der Bellena. Ako sa uvádza v stanovisku liberálov, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, opakovaná voľba potvrdila, že Rakúsko je fungujúcou demokraciou so silným zmyslom pre fair-play. „To, že rakúsky súd mal silu a odvahu rozhodnúť o opakovaní voľby, to, že voľba prebehla a bola uznaná, no najmä to, že porazený kandidát rešpektuje výsledky tejto voľby, sú pre nás silné znaky demokracie,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Poslanec a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus verí, že Rakúsko v osobe Van der Bellena bude mať rozhľadenú hlavu štátu, ktorá dokáže ukazovať cestu rakúskemu ľudu v zložitých časoch. „Vzhľadom k podobnej hodnotovej orientácii slovenského prezidenta Andreja Kisku očakávane posilnenie dobrých vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom na najvyššej úrovni,“ dodáva Klus.

Rakúskym prezidentom sa stane Alexander Van der Bellen, ktorý ako nezávislý kandidát po zrátaní 70 percent volebných okrskov získal 53,4 percenta hlasov voličov. Jeho protikandidát Norbert Hofer už priznal porážku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander Van der BellenKatarína SvrčekováĽuboš BlahaMartin KlusNorbert HoferRichard Sulík