Danko podľa Matoviča opľul ústavu, chce mu robiť ťažké sny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Predseda OĽaNO Igor Matovič počas protestu pred bytovým komplexom Bonaparte. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Parlament v utorok schválil novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú ešte v lete inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). I napriek tomu, že novelu v novembri nepodpísal prezident Andrej Kiska, poslanci ju opätovne podporili 79 hlasmi.

Opozícia Dankov náhubkový zákon kritizuje a pre novelu rokovacieho poriadku sa SaS a OĽaNO-NOVA obrátia na Ústavný súd SR. Povedal to na utorkovej tlačovej besede líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Ako dodal, bude dodržiavať ústavu, avšak bude „robiť ťažké sny Andrejovi Dankovi naďalej“.

Matovič zopakoval dôvod prezidenta, prečo normu nepodpísal. Hlava štátu upozorňuje, že postup, aký zvolili predkladatelia novely pred jej prijímaním a počas neho, môže byť neprimeraným politickým tlakom aktuálnej vládnej väčšiny, zameraným na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

„A teda aj zásahom do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu,“ zdôvodnil Kiska. „Danko takto opľul Ústavu SR, znevážil ju,“ povedal Matovič. Podľa neho má Danko strach, aby neukazovali, ako nás zadlžila Ficova vláda, či ako Danko okradol v minulosti štát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaIgor Matovič
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti