Danko vyzval Fica a Kisku, aby riešili Mečiarove amnestie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Andrej Danko
Zľava: Premiér Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Predseda NR SR a SNS Andrej Danko vyzval predsedu vlády Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku, aby spolu riešili Mečiarove amnestie. O tom, či ich môže parlament zrušiť, môže podľa Danka rozhodnúť len Ústavný súd SR.

V súčinnosti s premiérom a prezidentom by však podľa neho mali urobiť kroky vo vzťahu k ústavnému súdu, aby povedal, či to je alebo nie je možné. Danko to dnes vyhlásil v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres. „Ak ústavný súd povie, že je možné zrušiť amnestie národnou radou, zodvihneme ruky, nohy všetci za to,“ uviedol Danko.

Predseda Národnej rady SR v stredu tiež uviedol, že prezident musí vymenovať chýbajúcich ústavných sudcov. „Je to svojvôľa prezidentskej kancelárie, ktorá si prisvojila kompetenciu, ktorú nemá. Prezident nemá právo posudzovať rozsah a kvalitu ústavných sudcov, má si vyberať. A musí vymenovať z tých dvoch alternatív jedného. Iný výsledok z tohto chaosu nebude a nie je,“ uviedol Danko a dodal, že nové voľby na kandidátov sudcov Ústavného súdu SR nezvolá. Za nefunkčnosť ústavného súdu je podľa neho plne zodpovedný prezident.

Danko sa v stredu v relácii venoval aj novele rokovacieho poriadku. Uviedol pritom, že ak ústavný súd vyhlási novelu rokovacieho poriadku za protiústavnú, bude to rešpektovať. „Na rozdiel od prezidenta Kisku, ja budem ctiť ústavný súd a všetko, čo ústavný súd povie, že nie je v poriadku, budeme rešpektovať a zmeníme tak, aby sme neporušovali zákony,“ uviedol Danko. Dodal však, že ešte pred prijatím novely sa situácia v parlamente upokojila.

„Dovolím si povedať, že už len to, že sme tú tému otvorili, zmenilo kultúru v parlamente. Pozrite sa na priebeh rokovania o štátnom rozpočte, už si nikto tam nedovolil robiť také cirkusy,“ uviedol Danko. Prezidentovo veto jeho návrhu opäť odmietol. „Skôr to beriem ako frčku do nosa za to, že som si dovolil povedať prezidentovi, že je dôležité, aby si prečítal rozhodnutia ústavného súdu, aby nespôsoboval ústavnú krízu, vymenoval sudcov ústavného súdu,“ dodal na záver.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaRobert FicoVladimír Mečiar