Výber  americkej univerzitnej ligy opäť priletí na Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
EUHL-ACHA

Hokejovým priaznivcom bude po roku opäť ponúknutá senzácia v podobe amerického univerzitného hokeja. Jeho výber totiž na konci decembra priletí do Európy, aby si zmeral sily s rovesníkmi z EUHL (Európska univerzitná hokejová liga). Pripravených je až päť zápasov a po prvý raz budú zámorskí hráči súperiť nielen s európskym výberom, ale tiež s konkrétnymi tímami.

Konfrontácia amerického a európskeho univerzitného hokeja – presne v tomto štýle sa bude niesť začiatok nového kalendárneho roka 2017. Výber EUHL si zmeria sily s rovesníkmi spoza oceánu, ktorí sú im dobre známi. Vzájomný súboj bude totiž už šiesty svojho druhu a po minuloročnom dianí v susednom Česku sa dejisko vráti opäť na Slovensko. „Americký výber príde hrať proti našim chlapcom už štvrtý rok po sebe. V prvom vzájomnom meraní síl sa nám podarilo uspieť, následne sme každý rok odohrali proti sebe dve stretnutia – boli tam nejaké remízy, ale i prehry. Azda nikoho neprekvapí, keď poviem, že naším cieľom je, pochopiteľne, zdolať Američanov a tešiť sa z víťazstva,“ pousmial sa Ľubomír Sekeráš, viceprezident EUHA. Celok vyskladaný z hráčov EUHL vyzve svojho náprotivka 4. januára 2017 o 18:30 na ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave. Hosťujúci tím bude tvorený hráčmi z ACHA (American Collegiate Hockey Association), pričom v tejto zámorskej lige figuruje viac ako 500 univerzitných tímoch. Spomínaná ACHA je totiž najväčšou amatérskou univerzitnou ligou v USA a jednou z najkvalitnejších svojho druhu vo svete. „Opäť a raz to bude súboj akéhosi univerzitného nováčika proti veteránovi,“ rozosmial sa Sekeráš, „kým vysokoškolský hokej v Európe funguje ešte len štvrtý rok, v zámorí má viac než storočnú tradíciu. Nič to však nemení na tom, že sa rozhodne bude na čo pozerať.“ Práve Sekeráš a celá asociácia EUHA (Európska univerzitná hokejová asociácia) je za organizáciou všetkých zápasov ACHA proti mladíkom z európskych krajín figurujúcich v EUHL.

EUHL-ACHA

Okrem vzájomného merania síl dvoch výberov je pre americký tím pripravený i ďalší program – po prvý raz si zahrá priamo proti mužstvám z EUHL. Naplánovaných je tak dokopy až 5 zápasov, ktoré sa odohrajú v štyroch krajinách – na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku. „Američanom budú čeliť aj naše tímy Academy 1928 KTH Krynica, Diplomats Pressburg, UMB Banská Bystrica a UK Praha. Po prvýkrát si tak zámorskí hráči zahrajú aj s konkrétnymi tímami, pre ktoré to bude určite nielen skvelý zážitok, ale predovšetkým veľká skúsenosť,“ uviedol Sekeráš.

Trojročná spolupráca EUHA s ACHA sa neustále prehlbuje a dokonca sa už pripravuje podpísanie memoranda o oficiálnej spolupráci, kde sa obe spomínané asociácie uznávajú ako medzinárodné organizácie v oblasti univerzitného hokeja. EUHL sa teda rozvíja správnym smerom, rozrastá sa a tiež zaujíma široké zahraničie, čo potvrdzuje skutočnosť, že EUHA je uznaná veľmocami ako je Rusko či USA.

autor: Janka Danková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia