Odvolací senát nevzal do väzby černákovca Kána

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 8. decembra (WebNoviny.sk) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok nevyhovel sťažnosti prokurátora a nevzal do väzby Jána K. zo skupiny bossa Mikuláša Černáka. Jána Kána zo zadržania prepustil pred týždňom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Banskej Bystrici, pretože nenašiel dôvody na jeho väzobné stíhanie.

Na rozdiel od prvostupňového súdu odvolací uznal dôvody na väzbu možný útek a ovplyvňovanie svedkov, ale väzbu nahradil dohľadom súdu. Zároveň stanovil pre obvineného zákonné obmedzenia. Ján Kán sa musí každý tretí deň dostaviť k príslušnému probačnému a mediačnému úradníkovi. Zároveň nesmie vycestovať do zahraničia a každú zmenu pobytu musí hlásiť kompetentným orgánom. Rozhodnutie súdu je právoplatné a prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Kandera s ním vyslovil spokojnosť.

Bývalý blízky Černákov spolupracovník čelí obvineniu z vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka v spolupáchateľstve. Ján Kán svoj podiel na vražde popiera. Vyhlásil, že je to pomsta Černáka za to, že asi pred desiatimi rokmi mu nevyhovel, aby ovplyvnil výpovede Miloša Kaštana a Slavomíra Surového. Proti Jánovi Kánovi vypovedá Alexander Horváth, ale obhajca Ľudovít Štanglovič ho považuje za absolútne nedôveryhodného.

Poľského podnikateľa na Slovensku chytili a zavraždili v roku 1997. Za jeho únos a vraždu súdili Černáka a jeho dvoch spolupracovníkov, ale v opakovanom procese boli oslobodení. Jána Kána v tejto veci budú stíhať na slobode. V prípade únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka v septembri 2011 bola povolená obnova konania. Krajský súd v Banskej Bystrici vtedy vyhovel návrhu Generálnej prokuratúry a vrátil kauzu prokurátorovi do prípravného konania. Nová obžaloba, doplnená o dôkazy zistené poľskou justíciou, nebola na príslušný súd doteraz podaná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mikuláš Černák