Poslanci odignorovali mimoriadnu správu ombudsmanky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana Dubovcová
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 8. decembra (WebNoviny.sk) – Poslanci NR SR vo štvrtok nezobrali na vedomie mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Za hlasovalo 39 poslancov, všetci prítomní poslanci za SaS, OĽaNO-NOVA a menšina poslancov Mostu-Híd.

Mimoriadna správa ombudsmanky o skutočnostiach, nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd postupom policajných orgánov poukazuje na nezákonný postup polície pri obmedzovaní osobnej slobody jednotlivcov na policajných staniciach.

Správou sa zaoberal aj parlamentný výbor pre ľudské práva. Jana Dubovcová predstavila výsledky prieskumu úradu verejného ochrancu práv, z ktorého vyplýva, že polícia na 18-tich z 19 skúmaných oddelení v rámci celého Slovenska využíva okrem policajných ciel aj samostatne vytvorené priestory na obmedzovanie osobnej slobody osôb a porušuje v nich ľudské práva zadržaných. Tie sú chránené Ústavou SR v článkoch 12, 16 a 17, ale napríklad aj Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ombudsmanka zdôraznila, že tieto dokumenty musia policajti pri svojej práci rešpektovať. Vyhradené priestory, ktoré nie sú upravené v zákone, sú tak nelegálne. Navyše, podľa prieskumu v nich visia háky, na ktoré je možné osobu pripútať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky