Danko zaželal poslancom veselé Vianoce a ukončil schôdzu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej danko
Predseda NR SR Andrej Danko počas rokovania mimoriadnej 8. schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 6. júl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 8. decembra (WebNoviny.sk) – Predseda NR SR Andrej Danko v závere 11. dňa 11. schôdze parlamentu poďakoval poslancom za deväť mesiacov spolupráce. Vyhlásil, že napriek všetkým nezhodám pozitíva víťazia. „Želám vám šťastné a veselé prežitie Vianoc,“ povedal a poslancov pozval na malé pohostenie na Bratislavskom hrade.

Pred ním poslanci z jednotlivých politických strán popriali kolegom príjemné sviatky a poslanec NR SR Elemér Jakab za Most-Híd zaželal pekné sviatky v maďarskom jazyku. Do poslaneckých lavíc by mali zákonodarcovia zasadnúť najbližšie až 31. januára.

Návrhy opozície sa ďalej nedostali

Rokovanie zákonodarcovia ukončili hlasovaním o zákonoch z dielne opozície. Avšak návrhy nezískali dostatočnú podporu na to, aby ich posunuli do druhého čítania. Poslanci neposunuli do druhého čítania návrh zákona o zrovnoprávnení povinností občanov Slovenskej republiky s povinnosťami predsedu vlády Slovenskej republiky, ktorý predložil poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak.

Podľa Krajniaka niektoré štátne orgány pristupujú k premiérovi Robertovi Ficovi inak ako k ostatným občanom. Krajniak povedal, že Slovensko má právny štandard banánovej republiky. „Keď niekto ukradne sto miliónov, nič sa nedeje,” povedal s tým, že bežný občan je stíhaný za menšie prípady. „Je neprípustné, aby si štátne orgány vynucovali rešpektovanie zákona od všetkých, okrem premiéra,” dodal.

Eštebáci si odmeňovanie nezaslúžia

Parlament nezahlasoval ani za návrh novely zákona o protikomunistickom odboji, a tak nezrušil odmeny, ktorými štát honoruje bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) za to, že boli odporcami slobody a demokracie. Návrh predkladal poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) s tým, že Slovenská republika to dlží obetiam komunistického režimu.

„Užívajú si nezaslúženú odmenu,“ povedal s tým, že OĽaNO-NOVA aj po tretíkrát predložil do parlamentu návrh novely zákona o protikomunistickom odboji. „Výsluhový dôchodok užívajú napr. veteráni z vojen a misií, ľudia, ktorí nasadzovali životy, pomáhali odmínovať polia napr. v Bosne. K takýmto mužom a ženám, ktorí si zaslúžia pozornosť štátu a aj dôchodok, sú však rovnocenne priradení dôstojníci ŠtB a napomáhači bývalého režimu, ktorí šírili hrôzovládu,“ povedal s tým, že takéto odmeňovanie si eštebáci nezaslúžia. Podľa neho to sú zločinci, ktorí si na rozdiel od politických väzňov, ktorí žili v chudobe, užívajú peniaze.

Poslanci neprijali uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k vykonaniu kontroly na ministerstve zahraničných vecí v súvislosti s financovaním odborných a spoločenských aktivít v rámci predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky. Návrh predložil Zahraničný výbor Národnej rady Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoJán BudajMilan Krajniak
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky