Odsúdili exšéfa Matice slovenskej Jozefa Markuša

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jozef Markuš
Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 9. decembra (WebNoviny.sk) – Bývalého predsedu Matice slovenskej Jozef Markuša v piatok Okresný súd Bratislava III uznal za vinného z prečinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Jozef Markuš dostal trest jeden rok s dvojročnou podmienkou. Ide o prvostupňové rozhodnutie, rozsudok nie je právoplatný, keďže sa obe strany odvolali.

Zmluvu o prevzatí dlhu Markuš podpísal v roku 2007

Trestné oznámenie na Jozefa Markuša podalo nové vedenie Matice na čele s Mariánom Tkáčom v roku 2011. Jozefovi Markušovi kladie súd za vinu uznanie dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu.

Zmluvu o prevzatí dlhu vo výške vyše 202-tisíc eur Jozef Markuš podpísal v roku 2007. Dlh bol splatený v dvoch splátkach zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. Sudca pri vynesení rozsudku zdôraznil, že zmluva bola nevýhodná pre Maticu a nepochybne jej bola spôsobená škoda.

Nešlo o nevydarenú finančnú operáciu ale zmluva sa dá chápať ako dar tretej osobe, uviedol sudca. Výšku trestu odôvodnil aj tým, že si nemyslí, že Išlo o úmyselné konanie. Náhradu škodu si má súčasné vedenie Matice slovenskej uplatniť v civilnom procese.

Prokurátorka v záverečnej reči zdôraznila, že je nespochybniteľné, že Jozef Markuš v roku 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu Matičného fondu. Išlo pritom o dve samostatné právnické osoby a Matica slovenská na prevzatie a uhradenie premlčaného dlhu nemala podľa prokurátorky žiadny racionálny ekonomický dôvod. Podľa nej išlo o pochybný starý dlh a aj pre laika bolo jasné, že pre Maticu slovenskú to bolo nevýhodné.

Markuš sa na piatkovom pojednávaní nezúčastnil

V súčasnosti 72-ročný Jozef Markuš, ktorý na čele Matice slovenskej stál od roku 1990 do roku 2010, sa na piatkovom pojednávaní nezúčastnil zo zdravotných dôvodov.

V minulosti obvinenia na jeho adresu označil „za absurdné a ponižujúce“. „Dvadsať rokov som sa snažil, aby Matica nesmerovala nadol, ale naopak, aby fungovala ako národná inštitúcia,“ vyhlásil na predchádzajúcich pojednávaniach. Povedal, že v prípade riešenia situácie v Matičnom fonde „išlo o snahu pomáhať a zachraňovať, a zdalo sa to racionálne“.

Jeho obhajca Stanislav Jakubčík prečítal na pojednávaní posledné slovo Jozefa Markuša, v ktorom zdôraznil, že neporušoval povinnosti pri správe majetku Matice slovenskej a necíti žiadnu vinu v zmysle obžaloby. „Nečakal by som, že ma bude raz niekto obviňovať z poškodzovania Matice. Všetko som odložil nabok a obetoval práci pre túto inštitúciu…Starostlivosti o Maticu a jej majetok som venoval všetky svoje sily a čas a s tým nie je zlučiteľné zanedbávanie o jej majetok,“ prečítal zo stanoviska Markuša jeho advokát.

Obhajca Jakubčík v záverečnej reči uviedol, že podpísanie zmluvy o prevzatí dlhu nebol akt svojvôle ale kolektívne rozhodnutie urobené v najlepšej viere. Snažili sa zachrániť Matičný fond, ktorý bol dôležitou súčasťou Matice, vyhlásil.

Úhrada dlhu nespôsobila škodu ako ju vníma prokuratúra, podčiarkol obhajca. Zároveň uviedol, že s Jozefom Markušom strávil ako s klientom veľa času. Podľa nebo exšéfa Matice vnímajú ľudia ako osobu, ktorá urobila pre Maticu slovenskú veľa a je smutné, že na sklonku života sa ocitol pred sudom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Markuš
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská