Do parlamentu by sa dostalo osem strán, medzi nimi aj KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko parlament
Podľa prieskumu by sa na parlamentných voľbách určite zúčastnilo 31,5 percenta opýtaných a ďalších 21 percent by sa ich skôr zúčastnilo. Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 9. decembra (WebNoviny.sk) – Ak by sa parlamentné voľby konali v decembri, do parlamentu by sa dostalo osem strán, vrátane kresťanských demokratov (KDH). Najviac hlasov by získala strana Smer-SD, a to 26,8 percenta. Do parlamentu za túto stranu by si sadlo 42 poslancov. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry AKO, ktorý uskutočnila od 2. do 9. decembra na vzorke 1 000 respondentov starších ako 18 rokov.

Respondenti mali odpovedať na otázku: „Pred nedávnom sa konali voľby do NR SR (parlamentu). Keby boli voľby teraz, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí“. Za stranou Smer-SD by podľa výsledkov prieskumu nasledovali strany Sloboda a Solidarita (SaS) s 15,8 percenta hlasov (25 mandátov) a Slovenská národná strana (SNS), ktorú by volilo 14,1 percenta opýtaných. Národniari by v parlamente obsadili 22 kresiel.

Strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko by sa do Národnej rady SR dostala s podporou 10,1 percenta voličských hlasov a získala by 16 mandátov. Hnutie Sme Rodina – Boris Kollár by podporilo 8,4 percenta voličov (13 mandátov) a hnutie OĽaNO-NOVA by získalo 8 percent hlasov (13 mandátov). Do parlamentu by sa dostala aj strana Most-Híd, ktorú by volilo 7 percent respondentov a získala by 11 poslaneckých kresiel. Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré by sa stalo poslednou parlamentnou stranou so ziskom 5,5 percenta hlasov, by obsadilo v parlamente osem kresiel.

Naopak, pred bránami parlamentu by ostali SMK-MKP so ziskom 2,9 percenta hlasov, #Sieť so ziskom 1,1 percenta, KSS s podporou 0,1 percenta voličov rovnako ako Strana zelených Slovenska a Vzdor – strana práce. Agentúra AKO vyrátala preferencie z potenciálnej volebnej účasti 74,2 percenta respondentov. Nerozhodnutých bolo 13,4 percenta respondentov, voliť by určite nešlo 11,1 percenta respondentov a 1,3 percenta respondentov odmietlo prezradiť, koho by volilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Kollár