Ficova pozícia je pevná, Smer chce vyhrať voľby v roku 2020

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas pracovného snemu strany SMER - sociálna demokracia v Prešove. Prešov, 10. december. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 10. decembra (WebNoviny.sk) – Smer chce byť podľa predsedu strany Roberta Fica úspešný v regionálnych a samosprávnych voľbách a chce vyhrať parlamentné voľby v roku 2020.

Ako povedal v sobotu na tlačovej besede po skončení snemu strany v Prešove, v strane nie je žiadny rozkol. Na odlišné názory europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej povedal: „Jeden delegát má inú predstavu, lebo žije v Bruseli, hádam nebudeme hovoriť, že je rozkol. Je to úplne bežný názor. Mohla vystúpiť a povedať, čo chcela. Všetci kandidáti boli zvolení na podpredsedov veľkou väčšinou,“ vyhlásil Fico.

Pracovnú komisiu povedie Maďarič

Snem schválil vznik pracovnej komisie na čele s Marekom Maďaričom, ktorá predstaví na pracovnom sneme v roku 2017 nový program Smeru. Každý z členov tímu dostal do portfólia konkrétne oblasti. Tím povedie podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič. Budú v ňom aj ďalší doterajší podpredsedovia Peter Kažimír a Peter Pellegrini. V tíme bude aj žilinský župan Juraj Blanár, predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Robert Madej či poslanci NR SR Ján Podmanický a Vladimír Faič. Z ministrov v odbornom tíme nie sú minister vnútra Robert Kaliňák, minister hospodárstva Peter Žiga a minister práce Ján Richter.

Snem Smeru-SD vytýčil pre rok 2017 tri priority. Prvou je oblasť rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore. Smer-SD chce, aby minimálna mzda v roku 2020 dosiahla minimálne 500 eur. Mzdy by mali rásť aj vo verejnom sektore. Smer-SD sa tiež zaväzuje zvýšiť „materskú“ pre pracujúcich rodičov na 98 percent čistej mzdy na 34 týždňov. Príspevok opatrovateľov by mal dosiahnuť výšku minimálnej mzdy. Druhou oblasťou je zamestnanosť a boj s nezamestnanosťou. V tejto oblasti Smer-SD sľubuje nekompromisný postup represívnych orgánov proti osobám, ktoré zneužívajú sociálny systém a obťažujú ľudí, či narúšajú pokojný život v mestách a obciach. Zaväzuje sa tiež vytvoriť 100-tisíc nových pracovných miest. Smer-SD sa chce na budúci rok zamerať aj na oblasť odstraňovania regionálnych rozdielov.

Delegáti tiež rozhodli, že premiér Robert Fico naďalej povedie Smer-SD. Na čele strany stojí od jej vzniku. Novými podpredsedami Smeru-SD sa stali Juraj Blanár a Peter Žiga. „Obaja podpredsedovia pôsobili ako krajskí predsedovia, v krátkom čase dôjde k vymenovaniu nových predsedov krajov,“ oznámil Fico. Podpredsedami aj naďalej zostávajú Marek Maďarič, Peter Kažimír, Peter Pellegrini a Robert Kaliňák. Najviac hlasov z podpredsedov získal Pellegrini 348, Kažimíra podporilo 345 delegátov, Kaliňáka 318, Maďariča a Blanára 311 a Žigu 300. Okrem toho v predsedníctve bolo v sobotu urobených sedem zmien vyvolaných podľa Fica rôznymi dôvodmi.

Paška a Čaplovič vo svojich funkciách skončili

Juraj Blanár je členom Smeru od vzniku strany, teda od roku 2000. Následne od roku 2001 pôsobil ako okresný predseda Žilina a v septembri toho istého roka sa stal krajským predsedom strany Smer-SD v Žilinskom kraji. V roku 2002 bol zvolený za poslanca NR SR. V parlamente pôsobí dodnes. Od roku 2006 je zároveň predsedom Žilinského samosprávneho kraja.

Peter Žiga bol prvýkrát zvolený do parlamentu v roku 2006. Následne bol vymenovaný za štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR. Pôsobil ako predseda Výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva. Po predčasných parlamentných voľbách v marci 2012 bol zvolený za poslanca NR SR, ale mandát poslanca si neuplatňoval, nakoľko bol vymenovaný do funkcie ministra životného prostredia.

Po voľbách v roku 2016 sa stal ministrom hospodárstva. Ako minister životného prostredia naštartoval veľký program výstavby protipovodňových opatrení a bol aj pri prebratí vodnej elektrárne v Gabčíkove do rúk štátu. Presadil zákaz ťažby uránu, ústavný zákaz vývozu vody. Ako minister hospodárstva bol počas predsedníctva pri prijatí medzinárodnej zmluvy EÚ s Kanadou o voľnom obchode alebo pri príchode významných investorov, naposledy veľkého japonského koncernu do Košíc. Ešte v minulom volebnom období sa podieľal na príchode megainvestície Jaguar Land Rover.

Pavol Paška a Dušan Čaplovič v sobotu vo funkciách podpredsedov skončili, delegáti ich však zvolili za členov predsedníctva strany. Fico Paškovu kandidatúru do predsedníctva zdôvodnil tým, že úspešne dotiahol do konca integráciu stredoľavého politického priestoru, o čom môže pravica len snívať. Aj preto je podľa Fica Smer-SD v súčasnosti dominantnou stranou od stredu doľava. „Nemožno opomenúť ani jeho pôsobenie ako dvojnásobného predsedu NR SR. Pavol Paška má zásluhu na tom, že od Smeru-SD nikdy neodišiel žiaden poslanec,“ povedal Fico. Skúsenosti Pašku podľa Fica budú pre predsedníctvo cenné.

Presné čísla Fico nepovedal

Čísla agentúre SITA poskytli viacerí delegáti na sneme. Fico presné čísla povedať nechcel, hovoril len, že za podpredsedov hlasovala absolútna väčšina delegátov a väčšina z nich získala 320 hlasov. Podpredseda strany Peter Kažimír ho doplnil s tým, že každý z podpredsedov získal minimálne 86 percent hlasov.

Ustanovujúci snem Smeru sa konal v roku 1999. „Mám pre vás smutnú správu. Ešte to pár rokov budete musieť s nami vydržať,“ vyhlásil Fico.

Strana Smer-SD v sobotu na sneme v Prešove opäť odmenila deviatich svojich členov zlatými odznakmi za vykonanú prácu. Ide o tradíciu, ktorá sa opakuje na sneme každý rok. Na snem v sobotu bolo pozvaných 417 delegátov, z nich do Prešova prišlo 385.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičJán PodmanickýJán RichterJuraj BlanárMarek MaďaričPavol PaškaPeter KažimírPeter PellegriniPeter ŽigaRobert FicoRobert KaliňákRóbert Madej
Firmy a inštitúcie SMER-SD