Na severe krajiny hrozí silný vietor, na východe poľadovica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 10. decembra (WebNoviny.sk) – Sever Slovenska zasiahne v nedeľu silný vietor, varuje pred ním Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V pondelok sa silno rozfúka na takmer celom Slovensku.

Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa na nedeľu od 11:00 do 20:00 pre desať okresov v horských oblastiach na severe a na strednom Slovensku. Výstrahy platia pre okresy: Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Miestami sa tu očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch rýchlosť 32 až 39 metrov za sekundu, teda 115 až 140 km/h.

Na miestach, kde je sneh sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Na východe krajiny, najmä v Prešovskom kraji, zároveň SHMÚ varuje pred možnosťou poľadovice. Vytvárať sa môže až do nedeľného poobedia. Popri takmer celom území Prešovského kraja by si na poľadovicu mali dať pozor chodci i vodiči aut aj v troch okresoch Košického kraja, a to v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov.

SHMÚ na svojej webstránke http://www.shmu.sk/ zároveň zverejnil na pondelok výstrahu prvého stupňa pre silný vietor. Platí takmer pre celú krajinu, s výnimkou juhu stredného Slovenska a časti západného Slovenska. V oblastiach so snehom hrozia pri silnejšom vetre záveje a snehové jazyky na cestách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav