Slovenskí skauti priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska a slovenskí skauti s Betlehemským svetlom. Poprad, 11. december 2016. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí skauti v sobotu večer priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo, ktoré prevzali od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni.

V nedeľu doobeda ho odovzdali počas svätej omše vo Svite poľským skautom a následne ho v Poprade prijal prezident Andrej Kiska. „Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír,“ informoval Marián Suvák z Ústredia Slovenského skautingu.

Dodal, že odovzdávanie Betlehemského svetla poľským skautom sa od vstupu Slovenska a Poľska do Európskej únie organizuje každoročne vždy na inej strane hranice. V minulom roku odovzdávali naši skauti svetlo v Poľsku, v Zakopanom. Tento rok sa tradícia odovzdávania rozšírila aj o Ukrajinu, kde si Betlehemské svetlo prevzali v Užhorode ukrajinskí skauti.

Počas posledného víkendu pred Vianocami budú už od skorého rána skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte. Dievčatá a chlapci zo Slovenského skautingu svetlo postupne roznesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska