Premiér Fico nevidí žiadny dôvod na predčasné voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas HNClub-u - diskusného fóra Hospodárskych novín o ekonomických zmenách na tému: (Takmer) rok novej vlády, ekonomické zmeny v období rastu, tri strany a jedna koalícia, nová Európska únia. Bratislava, 12. december 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 12. decembra (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico nevidí žiaden dôvod na predčasné parlamentné voľby. Ak sa bývalý a súčasný predseda NR SR (Richard Sulík a Andrej Danko, pozn. SITA) rozprávajú o predčasných voľbách, je to na nich, aby vysvetľovali verejnosti, čo je za tým. Premiér to povedal na dnešnom HNClube, ktorý organizovali Hospodárske noviny.

Fico tak reagoval na to, že líder opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa nedávno stretol s predsedom parlamentu a koaličnej SNS Andrejom Dankom, aby hovorili o možnosti predčasných volieb, ako aj o možnosti vzniku nového politického subjektu pod vedením súčasného prezidenta Andreja Kisku.

Sulík to v nedeľu prezradil v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. „Bublina, ktorá tu je od začiatku, je taká zvláštna. Prečo hovoríme od prvého dňa vzniku tejto vládnej koalície, že tú môžu byť nejaké predčasné parlamentné voľby?,“ spýtal Fico s tým, že je to iba vymyslená hra.

Kto by zahlasoval za predčasné voľby, pýtal sa premiér

Premiér sa takisto pýtal, kto by v parlamente zahlasoval za predčasné voľby, keďže na to je treba 90 hlasov. „Veď tam máte poslancov, ktorí sú prvýkrát v národnej rade, veď tí v živote nestlačia ten gombík, lebo by jednoducho prišli o to, čo dnes zarábajú poslanci národnej rady,“ myslí si predseda vlády.

Fica podľa vlastných slov mrzí, že ústavní činitelia, vrátane predsedu NR SR, sa nechávajú vťahovať do takejto diskusie. „O čom sa bavíme? Bojíme sa nejakého súperenia? Koľko politických strán vzniklo popri mojej kariére? Už ich ani neviem zrátať. Mnohé z nich si už ani nepamätáte, dávno zanikli,“ pokračoval Fico s tým, že on žiaden dôvod na predčasné voľby nevidí.

Tri diametrálne odlišné strany v koalícii

Fico počas diskusie HNClubu zdôraznil, že Slovensko nežije v žiadnych turbulentných časoch, ale je oázou pokoja a stability. „Udržiavať stabilitu a nerobiť nič, čo by túto situáciu destabilizovalo, je mojou povinnosťou,“ dodal Fico. Myslí si, že v poslednom čase premiéri v EÚ vťahujú vnútropolitickú agendu do politického súboja, ako bolo napríklad referendum o zotrvaní Veľkej Británii v EÚ či nedávne referendum o zmene politického systému v Taliansku. Po oboch referendách odstúpili premiéri David Cameron a Matteo Renzi.

Pokiaľ ide o fungovanie koalície, premiér priznal, že sa stretli tri diametrálne odlišné strany, pričom SNS označil za typicky konzervatívnu pravicovú stranu, v Moste-Híd vidí liberalizmus s konzervatívnymi prvkami a Smer-SD označil za ľavicovú. „Nie je také jednoduché s niečím prísť a povedať, že to tak bude,“ povedal Fico s tým, že príslušný minister musí hľadať podporu pre svoje návrhy v koalícii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDavid CameronMatteo RenziRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR