OĽaNO: Smer začína konať, až keď mu padajú preferencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas HNClub-u - diskusného fóra Hospodárskych novín o ekonomických zmenách na tému: (Takmer) rok novej vlády, ekonomické zmeny v období rastu, tri strany a jedna koalícia, nová Európska únia. Bratislava, 12. december 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Po takmer desiatich rokoch nepretržitej vlády Smeru-SD sa podľa poslankyne NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) Robert Fico konečne prebral a ide naprávať nespravodlivosti sociálneho systému. Ako povedala v stredu pre agentúru SITA v súvislosti so zvyšovaním materskej dávky Jurinová, Smer začína konať až v čase, keď strane začali rapídne klesať preferencie.

„Roky však vláda tieto skupiny obyvateľstva prehliadala, o čom svedčí aj to, že mnohé z návrhov, ktoré dnes predstavil Robert Fico sme viackrát predkladali v parlamente, no Smer ich nepodporil. V každom prípade sme radi, že vláda si konečne osvojila náš návrh na zvýšenie rodičovského príspevku a materskej, keďže hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti dlhodobo upozorňuje, že rodiny s deťmi často prežívajú od výplaty k výplate,“ povedala.

Anna Verešová zas pripomenula, že už na septembrovej schôdzi NR SR za poslanecký klub OĽaNO navrhli zvýšenie materskej na úroveň 100 percent a tiež aj jej predĺženie z 34 na 52 týždňov. „Rodičia sa teda mohli tešiť oveľa skôr, to by však Smer a jeho poslanci nemohli potopiť každý opozičný návrh.“

Rodina je najväčším bohatstvom

Rodinná politika nie je podľa ďalšej poslankyne hnutia obyčajných ľudí Veroniky Remišovej len občasné zvyšovanie príspevkov v zlých časoch, keď vláde padajú preferencie. „Rodinná politika je účinný a prepracovaný systém, v ktorom sa dívame na rodinu ako na najväčšie bohatstvo, ktoré národ má. A rodina, to neznamená len ideálna usporiadaná rodina s dvoma deťmi, to sú aj osamelí rodičia, opustení starí rodičia, rodičia, ktorí sa starajú o postihnuté deti a často žijú na pokraji biedy a z posledných síl,“ uviedla s tým, že OĽaNO dlhodobo navrhuje systémové riešenia pre rodiny v troch oblastiach: pomoc pre chudobné rodiny, podpora demografie a pomoc rodinám v kríze.

„Konkrétne opatrenia by mali zahŕňať podporu nájomného bývania, rodinnú infraštruktúru, ako sú jasle, škôlky, detské centrá, ihriská. V rámci prevencie sme navrhovali, aby štát obnovil sieť bezplatných poradní pre rodiny v kríze, keďže v súčasnosti sa takmer každá druhá rodina na Slovensku rozpadá,“ zdôraznila Remišová.

Soňa Gaborčáková z OĽaNO upozorňuje, že najhoršie sú na tom rodiny, ktoré sa starajú o ťažko postihnutých príbuzných. „Zvýšenie opatrovateľského príspevku do výšky minimálnej mzdy sme navrhovali aj pre tieto rodiny, no vláda zvýšila príspevok len o pár eur. Smer takisto neriešil diskrimináciu takmer 100-tisíc starobných dôchodcov, hoci OĽaNO ešte v máji po tretíkrát predložilo návrh, ktorý začal s odstraňovaním takejto diskriminácie. Vládni poslanci návrh však nepodporili,“ pripomenula.

Materská stúpne o desiatky eur

Materská dávka by sa mala od mája budúceho roka zvýšiť zo 70 na 75 percent z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Táto dávka by mala dosahovať takmer 100 percent čistého príjmu, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Materská dávka sa naposledy zvýšila od začiatku tohto roka, a to zo 65 na terajších 70 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Priemerná mesačná suma materskej dávky má budúci rok podľa rezortu práce a sociálnych vecí predstavovať 518,8 eura, čo je v porovnaní so súčasnosťou nárast o 34,60 eura.

Vláda tiež schválila návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Rodičovský príspevok by sa mal od mája budúceho roka zvýšiť zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna VerešováRobert FicoSoňa Gaborčáková
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SD