Odišiel hrdina, reaguje prezident Kiska na úmrtie Gablecha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska s Imrichom Gablechom. Foto: facebook.com/AndrejKiska/

BRATISLAVA 15. decembra (WebNoviny.sk) – Odišiel hrdina, zareagoval na sociálnej sieti na informáciu o úmrtí generála Imricha Gablecha prezident Andrej Kiska. Gablech zomrel v piatok ráno vo veku 101 rokov. Na Twitteri o tom informoval český minister obrany Martin Stropnický.

Ako pripomína slovenský prezident, Gablech bol posledný z Čechov a Slovákov, ktorí pomáhali brániť Poľsko proti Hitlerovi v prvých dňoch vojny. Pilotoval stíhačky britského kráľovského letectva (RAF), neskôr bol dôležitým dispečerom. Prežil gulag na Sibíri, kde organizoval vzburu, a aj po návrate mu komunisti strpčovali život. „Ďakujeme za Vašu odvahu, pán Gablech. Nikdy nezabudneme,“ vyhlásil slovenský prezident.

Kiska navštívil Imricha Gablecha v máji v nemocnici. „Bol stále plný energie. S humorom sebe vlastným opisoval historky z 2. svetovej vojny, v ktorých mu išlo o život,“ spomína na stretnutie Kiska. „Nestačí len prežívať, musíte žiť,“ bola Gablechova životná rada, s ktorou sa lúčili v máji na stretnutí so slovenským prezidentom.

Imrich Gablech

sa narodil 4. novembra 1915 v obci Hrachovište v okrese Nové Mesto nad Váhom, v tomto meste chodil aj na gymnázium. V roku 1936 nastúpil na základnú vojenskú službu v Piešťanoch. Chcel sa stať pilotom a tak bol prevelený na leteckú a poddôstojnícku školu do Chebu.

Od januára 1937 chodil do školy pre pilotov v Prostějove a po jej skončení pôsobil v letke na vajnorskom letisku pri Bratislave a neskôr v Žiline. Po vzniku vojnového Slovenského štátu a okupácii Čiech a Moravy chcel bojovať za Československo a preto ušiel do zahraničia. Podarilo sa mu uletieť v júni 1939 spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi do Poľska, kde pôsobili v rámci poľského letectva. Po vypuknutí vojny sa dostal do ruského zajatia, bol obvinený zo špionáže a skončil v gulagu na Sibíri. Odtiaľ sa mu podarili dostať do Anglicka. Skúsil sa vrátiť k lietaniu, ale pre zdravotné problémy to nebolo možné.

Až do konca vojny pôsobil ako letový kontrolór na letisku Coltishall neďaleko mesta Norwich. Po vojne sa vrátil do Československa. Vo februári 1949 bol ako účastník západného odboja z armády prepustený a mal problémy nájsť si kvalifikované zamestnanie. Na Slovensku mu vyšla v roku 2005 životopisná kniha „Hallo, airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota)“. Je držiteľom mnohých vyznamenaní a medailí, a to nielen českých, slovenských, ale aj poľských a anglických.

Životopisné údaje sú spracované z internetovej stránky pamäť národa. http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/1238?locale=cs_CZ

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska