Kaliňák: Migrantov na západobalkánskej ceste je menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico s Kaliňákom si pozreli plot na hranici Grécka s Macedónskom
Situácia na macedónsko-gréckych hraniciach v Gevgeliji. Gevgelija, Macedónsko, 2. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 16. decembra (WebNoviny.sk) – Pribúdanie migrantov na západobalkánskej ceste sme znížili na minimum. Na stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti členských krajín EÚ a krajín západného Balkánu v slovinskom Brde to vyhlásil podpredseda slovenskej vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Pomohla k tomu nielen dohoda EÚ – Turecko, ale aj Európska pohraničná a pobrežná stráž, ktorá spustila svoju prvú operáciu na jeseň tohto roku na bulharsko-tureckej hranici.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová s tým, že ministri vnútra sa venovali riadeniu hraníc, obchodovaniu so zbraňami, vnútornej bezpečnosti a implementácii integračného akčného plánu v rámci iniciatívy EÚ pre boj proti terorizmu na západnom Balkáne. „Slovensko na zvládnutie situácie poskytlo krajinám západného Balkánu pomoc vo forme službukonajúcich policajtov.

V misiách boli stovky slovenských policajtov

Od začiatku roka v zahraničných misiách bolo takmer 400 slovenských policajtov,“ uviedla Dobiášová. Aktuálne sa končí misia v Bulharsku, kde sa v dvoch rotáciách vymenilo 50 slovenských policajtov v rámci Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Štyri rotácie policajtov zo SR v tomto roku pomáhali v Macedónsku, druhá rotácia je momentálne v Srbsku.

„Slovensko aj takýmto spôsobom prejavilo solidaritu s krajinami, ktoré nie sú cieľovými, ale tranzitnými,“ povedal Kaliňák. Zdôraznil, že pri riešení migračných tokov na západobalkánskej trase dosiahli výsledky, ktorými je nielen zníženie prílevu migrantov na minimum, ale aj zlepšenie vzájomnej spolupráce v oblasti azylu, migrácie a kontroly hraníc. „Musíme byť ostražití, aj keď sa situácia zlepšila, neznamená to, že je stabilná,“ dodal Kaliňák.

Vo väzení skončilo 39 pašerákov ľudí

Situácia je podľa neho dnes znepokojujúca na miestach, kde uviazlo množstvo migrantov. Cieľom spolupráce krajín je preto vytvorenie prijímacích kapacít.

„Vysporiadať sa musíme aj so sekundárnymi pohybmi a s tým súvisiacim problémom skupín, ktoré si z migrácie urobili biznis,“ uviedol Kaliňák. Tento rok na balkánskej ceste už polícia zadržala a posadila do väzenia 39 pašerákov ľudí.

Kaliňák pokračuje vo svojom pracovnom programe v Grécku, kde ho príjme prezident Gréckej republiky Prokopis Pavlopoulos, grécky minister vnútra Ioannis Muazalas a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR