Závlahová voda bude od budúceho roka spoplatnená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 18. decembra (WebNoviny.sk) – Využívanie povrchových a podzemných vôd na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy bude od budúceho roku spoplatnené.

Nariadenie hovorí, že poplatky budú platiť všetky fyzické osoby a právnické osoby, ktoré podnikajú v poľnohospodárstve a odoberajú vodu na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy v množstve nad 50 000 m3. Sadzba poplatku za odber vody na zavlažovanie predstavuje 0,001 eura za kubický meter. Podľa vodného zákona záhradkárske osady neplatia za odber vody na zavlažovanie a sú vyňaté z povinnosti platiť za odber vody na zavlažovanie.

Spoplatnenie závlahovej vody vyplýva z Partnerskej dohody medzi Slovenskom a Európskou komisiou (EK) z roku 2014, podľa ktorej môže Slovensko v rokoch 2014 až 2020 čerpať 14 miliárd eur z fondov EÚ. Sú tam však podmienky, ktoré musí Slovensko splniť a jednou z nich je, že musí spoplatniť závlahovú vodu. Zavlažovanie totiž považuje EK za záťaž pre životné prostredie.

„Túto podmienku muselo Slovensko splniť do konca tohto roka. Inak hrozilo, že nám môžu zastaviť čerpanie fondov na projekty vodnej politiky ako vodovody, kanalizácie, čistiarne odpadových vôd, protipovodňové opatrenia a podobne,“ povedal nedávno pre agentúru SITA minister životného prostredia László Sólymos a zdôraznil, že prijaté nariadenie prerokovalo ministerstvo životného prostredia so všetkými stranami, ktorých sa spoplatnenie čerpania povrchových a podzemných vôd týka, aby bol čo najmenší dopad na poľnohospodárov.

Envirorezort sa podľa neho snažil nájsť také riešenie, ktoré nebude predstavovať záťaž, no zároveň uspokojí EK a Slovensko nepríde o európske fondy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László Sólymos
Firmy a inštitúcie Vláda SR