Bugár: Slovensko a Úniu čakajú v budúcich rokoch veľké výzvy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas TB po rokovaní Republikového predsedníctva strany Most-Híd. Bratislava, 25. august 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 18. decembra (WebNoviny.sk) – Slovensko a Európu čakajú podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára v najbližších rokoch veľké výzvy, z ktorých nesmieme vyjsť ako porazení. Udalosti tohto roku na zahraničnej politickej scéne prekvapili aj Bélu Bugára.

„Výsledky britského referenda o vystúpení z EÚ, alebo zvolenie Donalda Trumpa za nového amerického prezidenta boli prekvapením pre viacerých,“ uviedol predseda strany Most-Híd dnes pre agentúru SITA. Ukázalo sa podľa neho, že populistický a zároveň nenávistný štýl politiky získava domináciu aj v krajinách s neuveriteľne dlhou demokratickou tradíciou.

„Samozrejme to považujem za vážny problém. Zároveň tieto výsledky vyvolávajú obavy, ako bude vyzerať spolupráca EÚ s Veľkou Britániou a USA v najbližších rokoch,“ vysvetľuje Bugár. Tieto obavy sú spôsobené predovšetkým viacerými kontroverznými sľubmi, či výrokmi, ktoré odzneli počas predvolebnej kampane. „Zachovanie dobrých euroatlantických vzťahov však považujem za kľúčové pre stabilitu Slovenska, ale aj celej Európskej únie bez ohľadu na to, kto je v danej krajine pri moci,“ doplnil Béla Bugár.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka, nominanta strany Most-Híd, čaká Severoatlanicku alianciu (NATO) v tejto otázke kľúčové obdobie. „Našim základným záujmom je udržať NATO ako primárne fórum európskej a transatlantickej bezpečnosti. Preferujeme multinacionálny rámec, ktorý Aliancia v súčasnosti ponúka, pred dohodami „veľkých hráčov“ na základe princípu „o nás bez nás“, uviedol Róbert Ondrejcsák.

Zároveň je podľa neho potrebné podporiť silnejšiu európsku spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany so zachovaním primátu NATO a taktiež princípu obmedzenia zbytočných duplikácií. „Most-Híd naďalej považuje zahranično-politickú orientáciu Slovenska za kľúčový faktor civilizačného zakotvenia, ako aj napredovania, o čom jednoznačne hovorí aj programové vyhlásenie vlády. Členstvo v NATO a EU – napriek všetkým problémom a nedostatkom – považujeme za bezalternatívnu a jedinú reálnu možnosť pre Slovensko,“ dodal štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárRóbert Ondrejcsák
Firmy a inštitúcie Most-Híd