Fico: V Berlíne išlo o útok proti kultúrnej identite Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiér Robert Fico počas brífingu po zasadnutí štábu v Národnom bezpečnostnom analytickom centre (NBAC) v súvislosti s útokom na vianočných trhoch v nemeckom Berlíne a s prijatím zvýšených bezpečnostných opatrení. Bratislava, 20. december 2016. Foto: SITA - koláž WbN

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Útok na ľudí na vianočných trhoch v Berlíne bol útokom proti kultúrnej identite Európy. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico po zasadnutí Národného bezpečnostného analytického centra. „Útok na ľudí, ktorí sa stretávajú na vianočných trhoch a pripravujú sa na Vianoce, považujem za útok proti kultúrnej identite Európy ako takej,“ povedal premiér Fico.

Hoci ešte v Nemecku prebieha vyšetrovanie a nemecké orgány pracujú s viacerými scenármi toho, čo sa v pondelok večer stalo, Slovensko pracuje s tým, že išlo o teroristický útok. Slovensko zároveň ponecháva druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme po prvýkrát v histórii zaviedli po marcových útokoch v Bruseli.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Premiér informoval, že od pondelkového večera je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a šéfom SIS Antonom Šafárikom. Slovensko tiež ponúklo spoluprácu nemeckým zložkám, tajné služby zbierajú a vyhodnocujú informácie a policajný zbor takisto prijme opatrenia.

Prítomnosť policajných hliadok sa podľa Fica posilňuje o 50 percent. Premiér tiež zopakoval svoje vyhlásenie, že nebude súhlasiť s vytvorením ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Podľa zatiaľ dostupných informácií išlo o migranta, buď z Pakistanu, alebo Afganistanu.

Premiér tiež vyslovil úprimnú sústrasť rodinám a blízkym mŕtvych a poprial skoré uzdravenie zraneným. Podľa doterajších informácii pri útoku zomrelo 12 ľudí, spomedzi 50 zranených sú niektorí vo vážnom stave. Opatrenia, ktoré Slovensko zatiaľ prijalo, považuje Fico za správne. Premiér si myslí, že verejnosť bude čakať tvrdšiu reakciu a myslí si, že pohár trpezlivosti preteká. Ľudia chcú žiť v pokoji a bez strachu, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico