Odmietame všetky formy extrémizmu, tvrdí Islamská nadácia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moslim
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Islamská nadácia na Slovensku so znepokojením sleduje tragické udalosti v západnej Európe, ktoré sa usilujú narušiť pokojné spolužitie jej obyvateľov.

Posledným príkladom sú útoky, ktoré sa stali v pondelok 19. decembra v Berlíne a Zürichu. Tieto udalosti majú podľa Islamskej nadácie na Slovensku jediný cieľ, a to šíriť strach, chaos a poštvať ľudí proti sebe. Islamská nadácia o tom informovala na svojej internetovej stránke.

„Veľké obavy v nás vzbudzuje aj to, ako k týmto snahám pristupujú niektoré politické a spoločenské elity v európskych krajinách. Namiesto volania po jednote podporujú prejavy vzájomného podozrievania a nenávisti,“ uviedla Islamská nadácia na Slovensku.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Deklaruje pritom, že stojí na strane tých hlasov v spoločnosti, ktoré volajú po občianskej a spoločenskej jednote a odmietajú všetky formy extrémizmu. Jednotlivci a zoskupenia, ktoré sa snažia narušiť priateľské spolužitie v Európe, sú podľa nadácie nepriateľmi všetkých.

„Pri udalostiach, ako sú tieto, si vždy a znovu uvedomujeme našu malosť a bezmocnosť, pretože nie je takmer nič, čo pre obete dokážeme urobiť. Vyjadrujeme aspoň našu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí útokov v Berlíne a Zürichu, želáme si čo najrýchlejšie uzdravenie zranených a potrestanie vinníkov,“ uviedla Islamská nadácia na Slovensku.

Švajčiarska polícia uviedla, že nezistila nijaký islamistický či krajne pravicový motív činu muža, ktorý sa zastrelil po tom, ako v pondelok 19. decembra večer postrelil v islamskom modlitebnom centre v Zürichu troch ľudí. Šéfka tamojšej kriminálnej polície Christiane Lentjesová Meiliová v utorok uviedla, že vyšetrovanie útoku aj domnelého páchateľa – 24-ročného Švajčiara – pokračuje.

V pondelok 19. decembra večer tiež vošiel muž s kamiónom medzi návštevníkov vianočných trhov v Berlíne. Útok si podľa doterajších informácií vyžiadal 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať