Hygienici kontrolovali vianočné trhy, zistili nedostatky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Bratislave začali Vianočné trhy
Atmosféra počas slávnostného otvorenia Vianočných trhov na Hlavnom námestí. Bratislava, 18. november 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 21. decembra (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR kontroloval v predvianočnom období hygienické podmienky na vianočných trhoch v celej SR. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ Zuzana Drobová, z celkovo skontrolovaných zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov sa zistili nedostatky v 42 zariadeniach ,čo predstavuje osem percent z vykonaných kontrol.

Chýbali nadobúdacie doklady či dátumy spotreby

Nedostatky hygienici objavili napríklad v oblasti kontroly vysledovateľnosti. Do tejto oblasti patria napríklad nezabezpečená vysledovateľnosť rôznych potravín a používaných surovín, chýbajúce nadobúdacie doklady (dodacie listy) alebo nezdokladovanie dátumu spotreby rozbalených mäsových prípravkov.

V oblasti kontroly skladovania zaznamenali napríklad pečeňovú plnku v nevhodnom balení, skladovanie lokší v prepravkách priamo na zemi, bez účinku chladenia, alebo prípady, keď vystavované pokrmy a cukrovinky neboli chránené pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi. V oblasti kontroly prevádzkovej hygieny objavili kontrolóri aj znečistené chladiace zariadenia a podlahy pri chladiacom zariadení alebo nezabezpečené vyhovujúce zariadenie na osobnú a prevádzkovú hygienu zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami.

Nevyhoveli len dve vzorky pokrmov

„Počas výkonu kontrol bolo spolu odobratých a laboratórne vyšetrených 124 vzoriek potravín, polotovarov a hotových pokrmov. Pozitívne je zistenie, že z uvedeného počtu nevyhoveli len dve vzorky pokrmov. V jednej vzorke „Langoš s cesnakom, kečupom, tatárskou omáčkou a syrom bolo zistené prekročenie počtu kvasiniek a vo vzorke pokrmu rýchleho občerstvenia Kuracie prsia v žemli bol zistený zvýšený počet koliformných baktérií,“ konštatuje ÚVZ.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených na mieste spolu 26 blokových pokút v celkovej sume 2 309 eur. Najviac a v najvyššej celkovej sume udelili pokuty v Bratislavskom kraji, spolu 10 blokových pokút v celkovej sume 1 250 eur. Zároveň boli začaté tri správne konania vo veci uloženia pokuty. V termíne od 28. 11. do 17. 12. 2016 vykonali hygienici na vianočných trhoch spolu 687 kontrol. Spolu skontrolovali 522 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR