Chcete darovať psa či mačku? Najprv si položte tieto otázky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 22. decembra (WebNoviny.sk) – Organizácia Sloboda zvierat vyzvala ľudí, aby po Vianociach nevyhadzovali psíkov a mačičky ako nepotrebné hračky. Každoročne totiž končia na ulici desiatky psíkov, ktoré si niekto našiel ako živý darček pod stromčekom.

Ako upozornila Silvia Čaňová zo Slobody zvierat, pred zadovážením si zvieraťa je nutné zvážiť viacero vecí. „Mám na zviera dostatok času? Kto bude chodievať so psíkom von, keď skončia vianočné sviatky a deťom sa začne škola a krúžky a rodičia sú v práci?“ uviedla s tým, že starostlivosť o zviera si vyžaduje veľa času.

Pes potrebuje venčenie niekoľkokrát denne, aspoň jednu dlhšiu vychádzku, a to za každého počasia. Je potrebné si tiež uvedomiť, že pes nie je lacná záležitosť. Majiteľ psa musí byť podľa Čaňovej pripravený na výdavky za krmivo a nutnú výbavu, a keď napríklad zvieratko ochorie, môžu sa náklady za veterinárnu starostlivosť vyšplhať až na stovky eur mesačne. V neposlednom rade je nutné mať na mysli, že zvieratko si človek zadováži na celý jeho život. „Psík sa dožíva aj 15 rokov, mačka dokonca 25,“ upozornila Čaňová.

Ľudí opäť vyzvala, aby psíkov nekupovali od množiteľov, ktorí produkujú lacné zvieratá s minimálnymi nákladmi v otrasných podmienkach. „Nekupujte, a už vôbec nie šteniatka z internetovej ponuky, ale adoptujte,“ zdôraznila Čaňová. Adopcia podľa nej dáva druhú šancu zvieratám bez domova. „Väčšina si z nich už prežila zlú skúsenosť s ľuďmi, preto potrebujú našu lásku. Útulkáči bývajú nenároční a vďační,“ dodala na záver.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat