Údajného mafiána Františka S. pustili na slobodu, má náramok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie, basa väznica, Ilava
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

ŽILINA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Údajného šéfa žilinského podsvetia Františka S., ktorého na Štedrý deň prepustili po 13 rokoch z väzenia, monitorujú cez elektronický náramok. V súvislosti s ďalšími dvoma žalobami, za vraždu a pokus o vraždu, súd zároveň Františkovi S. zakázal opustiť Žilinský kraj a nariadil probačný dohľad.

Údajný žilinský mafián si podľa prokurátora už odsedel celý 13-ročný trest, ktorý mu súd vymeral v októbri tohto roka. „František S., ktorý bol právoplatne odsúdený k súhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 13 rokov, celý trest riadne vykonal 24. decembra 2016. Do trestu bol odsúdenému započítaný čas strávený vo väzbe, ako aj predchádzajúce odsúdenia za ekonomickú trestnú činnosť,“ uviedol hovorca žilinskej krajskej prokuratúry Milan Cisarik.

Prípad výbuchu telefónnej búdky z roku 1998 sa prvýkrát dostal pred súd až v máji 2014, teda po 16 rokoch. V júli 1998 otriasol centrom Žiliny výbuch telefónnej búdky. Malo ísť o vybavovanie si účtov v žilinskom podsvetí, no 4,5 kilogramu výbušniny usmrtilo troch náhodných okoloidúcich. František S. najprv vinu odmietal, ale počas súdneho procesu sa priznal a príbuzným obetí sa ospravedlnil. Žilinský okresný súd mu v októbri vymeral súhrnný trest 13 rokov väzenia, ten si však už medzičasom odsedel.

František S. aktuálne čelí na súde aj ďalším dvom žalobám – za vraždu a pokus o vraždu. Prokurátor dal preto po jeho prepustení návrh na jeho vzatie do väzby. Súd však rozhodol, že stačí, aby bol monitorovaný cez elektronický náramok. „Súd na základe návrhu prokurátora skonštatoval existenciu dôvodov väzby, rozhodol však o nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka s využitím prostriedkov na kontrolu jeho pobytu. V tomto prípade prokuratúra akceptuje rozhodnutie súdu,“ povedal Cisarik.

V prípade výbuchu telefónnej búdky, pri ktorom zomreli traja ľudia, odsúdili Františka S. len na 13 rokov väzenia, pretože súd musel postupovať podľa vtedy platného trestného zákona. V prípade aktuálnych žalôb však bude prokuratúra žiadať vyšší trest. „Na okresnom súde Žilina sú podané ďalšie dve obžaloby pre vraždu a pokus o vraždu. V týchto prípadoch bude prokurátor opätovne zvažovať návrh na uloženie výnimočného trestu. Dohľad nad touto osobou by mal byť vykonávaný až do právoplatného rozhodnutia súdu v jeho trestných veciach,“ dodal hovorca žilinskej krajskej prokuratúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František S.