Pre vyšetrovanie leteckej havárie zažaluje Katrinec štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výročie leteckého nešťastia pri obci Hejce
Martin Farkaš jediný prežil pád lietadla. Foto: archívne, SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 31. decembra (WebNoviny.sk) – V prípade pádu vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce podá Ivan Katrinec žaloby na konkrétne osoby, ktoré sa podieľali na vyšetrovaní. Spolu s pozostalými pripravuje aj podanie žaloby na štát.

Napísal to na sociálnej sieti v reakcii na rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR, ktorá na základe jeho podnetu z 18. októbra skonštatovala, že rozhodnutie o zastavení trestného stíhania v prípade havárie vojenského lietadla bolo vydané zákonne, a teda nebolo vydané predčasne. Jednotlivé námietky, ktoré uviedol Katrinec v podaní, boli vyhodnotené ako nedôvodné a nevychádzali zo znalosti obsahu celého vyšetrovacieho spisu, informovala o rozhodnutí prokuratúry jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

Začiatkom novembra Ivan Katrinec informoval, že skutočná príčina nehody vojenského lietadla AN-24 spred jedenástich rokov bola zamlčaná. Katrinec tvrdí, že uznesenie Vojenskej obvodovej prokuratúry v Prešove k nehode vychádza z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií. Za haváriou lietadla je podľa neho zlyhanie techniky a nie chyba pilota.

Katrinec v aktuálnej reakcii na sociálnej sieti tvrdí, že 13. decembra mu prokurátor generálnej prokuratúry potvrdil, že ešte nemajú príslušný spis, a teda približne 2 000 strán preskúmali podľa Katrinca za rekordných 15 dní. Hovorkyňa prokuratúry ale informovala agentúru SITA ešte koncom novembra, že príslušný vyšetrovací spis už majú k dispozícii. Zabezpečili si ho prostredníctvom Vojenského archívu v Trnave a preskúmavajú ho v kontexte skutočností uvedených v podaní, uviedla.

Vojenský špeciál AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva. Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla.

Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube, a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom. Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Katrinec