ACHA si odnáša suveníry, výhra patrí EUHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
EUHL proti ACHA Foto: Peter Brichta

EUHL – ACHA 0:0

EUHL – ACHA 3:0 (1:0, 2:0, 3:0)

EUHL – ACHA 4:1 (4:0, 4:1)

Výber európskych a amerických univerzitných hráčov si spolu už po štvrtýkrát zmerali sily v hokejovom zápase na európskom kontinente. Dynamická športová konfrontácia oboch tímov sa konala 4. januára na ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave.

Góly a asistencie EUHL: 25. Haščič (Mlynčár), 26. Mainer (Galushkia), 37. Faschingbauer, 43. Mainer (Alimov) – 49. Markopoulos (Kohlhepps)

Vylúčení: 05:41 2min, Kell (ACHA), 06:22 2min. Markopoulos (ACHA), 12:41 2min. Alimov (EUHL), 17:49 Kraus 2min. (EUHL), 53:39 Rothe 2min. (ACHA)

presilovky: 3:3, počet striel: 37:34

Rozhodovali: F. Malota, L. Jakubec – R. Michna, B. Uličny

EUHL: Korytár (Príhoda – 30.min) – Alimov, Mainer, Bashirov, Galushkia, Muratov – Kamzík, Mendel, Fashingbauer, Krátky, Herr, Haščič, Mlynčar, Novák – Zilcher, Sem, Lopáček, Ujfalusši, Kraus, Kasanický, Ketner

ACHA: Kyle – Erwin, Steven, Markopoulous, Bell, Braudis, Hellebuyck, Christofferson, LaCombe, Frazer, Massa, Kohlhepp, Duncan, Rothe – James, Huizenga, Zurick, Kath, Yost, Kell, Peterson, Digison

Úvodné buly zápasu symbolicky spoločne vhadzovali prezident EUHA, Jaroslav Straka, a veľvyslanec USA, Adam H. Sterling, čím otvorili interkontinentálny zápas hokejového univerzitného výberu.

Európsky reprezentačný výber vstúpil do hry s dobrým nasadením, netrvalo dlho a o prvú strelu na bránu ACHA sa postaral Novák (EUHL), no neúspešne. Američania nezaháľali, atak opätovali v krátkom čase. V bilancii striel na bránu v prvej tretine viedli Európania, súper zo zámoria inkasoval viac trestných minút, úvodné dvojminútové zahriatie trestnej lavice patrilo Kellovi, o minútu neskôr ho vystriedal Markopoulous (ACHA). Pri vyrovnanej hre prvej tretiny si boli súperi rovní na trestnej lavici, kde si dve minúty za hákovanie a držanie vysedeli nekonečnú chvíľu v 12. minúte aj Alimov a v 17.minúte Kraus. (EUHL) Bojovnosť, nasadenie a presvedčenie o kvalitách tímu boli hnacím motorom oboch strán prvej tretiny, ktorá sa skončila bezgólovo.

V druhej tretine nasadili hráči zo zámoria dynamickejšie tempo, diváci spozorneli, keď zbadali ako európsky výber nepoľavuje, ale naopak prispôsobuje sa hre a ťaží z nej vo svoj prospech. V 25. minúte otvoril gólové konto „domácim” Haščič s Mlynčárovou asistenciou, keď po rýchlom manévri vsietil do súperovej brány prvý gól stretnutia. Neprešli ani dve minúty a o ďalší gól v americkej bráne sa postaral Meiner (Galushkia). Do tretice sa ku európskym gólmanom pridal krátkym, na oko náhodným, gólovým zakončením Faschingbauer (EUHL). Súperi pritvrdili, vypaľovali čoraz viac striel, sily sústredili do ofenzívy. V momente, keď Kath prihral puk Robertsovi (ACHA) zatajili dych viacerí na tribúnach, odľahhnutie bolo počuť po silnej rane puku o mantinel namiesto vsietenia do brány. Časové ohlásenie konca druhej tretiny znamenalo pre tím „domácich” spokojný úsmev na tvári.

Tretia minúta záverečnej tretiny prináleží opäť Meinerovi (EUHL) za asistencie Alimova. Spolupráca hráčov prispela dalším gólom na európske bodové konto a zároveň k navýšeniu rozdielu na 4:0 pre EUHL. Motivačné nakopnutie pred poslednou tretinou zrejme odznelo aj v kabíne zámorského súpera, čoho dôkazom boli častejšie boje a ofenzívne manévre pred aj za bránou našincov. Bell, Huizenga a Markopoulos (ACHA) obsadili obranné pásmo Európanov a v 49. minúte sa mohli hostia tešiť zo svojho prvého gólu v danom zápase, ktorý vsietil Markopoulos po Kohlhepovej prihrávke. Aj napriek mnohým strelám a útokom v poslednej tretine sa Američanom nepodarilo dobehnúť gólový rozdiel 4:1 a na výber Európskej univerzitnej hokejovej ligy v stredu nestačili.

Záver medzinárodnej hokejovej konfrontácie sa niesol v duchu spokojnosti a radosti našincov ako hráčov, tak aj fanúšikov, ktorí prišli podporiť nielen svojich priateľov, ale aj myšlienku spolupráce medzinárodných univerzitných hokejových asociácií.

„ACHA prišla do Európy už štvrtýkrát a medzi selektami to bol šiesty zápas.” vyslovil sa k dnešnému stretnutiu prezident EUHA Jaroslav Straka, „Hokej rastie a vďaka tomuto stretnutiu vieme porovnat univerzitný hokej v Európe a v Amerike a dúfam, že sa bude zlepšovať a naši chalani budú hrať lepšie a lepšie.” Ďalej pokračoval: „Myslím si, že keď majú chalani príležitosť, dokazujú svoje kvality a podporujú ich aj ľudia, naozaj Američanov môžeme behom pár rokov dobehnúť – to bola myšlienka celého projektu. Hľadali sme spôsob ako sa môžu chalani zlepšovať a univerzitný hokej sa v tom spája, čiže je to stupeň medzi juniorským a profesionálnym hokejom.” dodal na záver.

autor: Stanka Bratková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať