Pre silné mrazy došlo na viacerých úsekoch k lomu koľajníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak, koľajnice
Foto: ilustračné, SITA/AP

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 8. januára (WebNoviny.sk) – Nízke teploty spôsobili lomy koľajníc na štyroch úsekoch medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom. „Pracovníci Železníc SR poruchy priebežne odstraňujú, nasadené sú tri čaty. Meškania niektorých vlakov sú minimálne, jazdí sa po susednej koľaji,“ potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková.

Podľa stanoviska ŽSR sa zvyčajne lomy koľajníc vyskytujú v skorých ranných hodinách, kedy sú mrazy najsilnejšie. Silné mrazy rovnako ako extrémne horúčavy vplývajú na to, že koľajnice v týchto extrémnych teplotách pracujú. Pri vysokých teplotách sa koľajnice rozťahujú a majú tendenciu vybočovať zo svojej osi, pri mrazoch, naopak, dochádza k tzv. lomu koľajnice.

„Takéto miesto môže byť nebezpečné pre plynulosť a bezpečnosť dopravy. Preto pri akomkoľvek zistení lomu koľaje je železničná doprava na danom úseku buď čiastočne obmedzená alebo úplne vylúčená a železničiari okamžite riešia opravu – výmenu poškodenej časti koľaje,“ dodáva

Lom koľajnice je trhlina v celom profile koľajnice, kedy dôjde k prerušeniu kontinuity koľajovej dráhy. To ohrozuje bezpečnosť prejazdu vlakov. Z hľadiska smeru lomu (kolmý, šikmý) a dĺžky porušenia kontinuity sa volí spôsob opravy chyby. Ide o núdzovú, dočasnú alebo definitívnu opravu, dodáva ŽSR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko