Na Slovensku potvrdili ďalšie ohnisko vtáčej chrípky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hmla, labuť
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 11. januára (WebNoviny.sk) – Neďaleko Komárna potvrdili ďalšie dva prípady vtáčej chrípky. Ide o prípady aviárnej influenzy subtypu H5 u voľne žijúcich vtákov. Po Bratislave a Košiciach ide už o tretie ohnisko nákazy vtáčej chrípky. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

Na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno nahlásili 9. januára úhyn dvoch labutí na melioračnom kanáli pri osade Lándor. Medzitým ovzorkovali aj ďalšiu nahlásenú uhynutú labuť z Číčovského rybníka. Neskôr nahlásili na potravinovú správu ďalší hromadný úhyn labutí na štrkovisku Kava.

Ako uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, v stredu potvrdili pozitívny výsledok na vírus AI subtypu H5 (iného než H5N1) vo vzorkách pochádzajúcich od labutí z lokalít Lándor a Číčov. Prípad zo štrkoviska Kava zatiaľ nebol oficiálne potvrdený.

„Naďalej platí naša výzva pre chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela MatečnáJozef Bíreš
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR