Sneženie komplikuje dopravu, na východe prvý situačný stupeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh
Silný vietor a sneženie komplikujú situáciu na cestách. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

PREŠOV/HUMENNÉ 13. januára (WebNoviny.sk) – Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili v piatok o 11:00 prvý kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Informovala o tom hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Doložila, že prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov, v okrese Rožňava ho vyhlásili už o ôsmej ráno.

„Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy 10 cm, na cestách III. triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh,“ informovala Bobríková.

V Košickom kraji nasadili 46 sypačov

Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest Správa ciest KSK nasadila 46 sypačov a osem traktorov s radlicami. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk. „K celkovému počtu 70 zamestnancov pribudlo ďalších desať osôb. Na zimnú údržbu ciest už povolali aj pohotovostných zamestnancov a mechanizmy iných organizácií, s ktorými majú cestári zmluvy,“ informovala Bobríková.

Údržba ciest je zabezpečovaná v zmysle Operačného plánu zimnej údržby ciest, na základe ktorého sú v prvom rade udržiavané hlavné ťahy, najmä cesty I. a II. triedy a dôležité medziregionálne cesty III. triedy. Správa ciest KSK opätovne upozorňuje, že na obslužnej lesnej ceste medzi Opátkou a Košickou Belou sa momentálne nerobí zimná údržba. Mechanizmy sa tam dostanú až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. „Upozorňujeme vodičov, aby zbytočne neriskovali a neskúšali touto cestou prejsť,“ uviedla Bobríková.

Doložila, že momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov). Keďže v Prešovskom kraji nie sú tieto trasy pri zimnej údržbe zaradené ako prioritné, po dohode s prešovskou správou ciest ich udržiavajú košickí cestári. Až po tom, čo to umožní situácia na ostatných cestách, budú kapacity presunuté na obslužnú komunikáciu medzi Opátkou a Zlatníkom.

Problémy MHD v Košiciach

Vytrvalé sneženie aj popoludní komplikuje mestskú hromadnú dopravy v Košiciach. Ako informovala hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová, momentálne sa situácia v MHD pomaly stabilizuje.

„Električky majú pre zasnežené výhybky meškania maximálne do desiatich minút. Autobusová doprava má v kopcovitých terénoch ako sídlisko Dargovských hrdinov, Vojenská ulica, v lokalite Podhradová problémy, na niektorých zastávkach priamo v kopcoch nezastavuje. Meškania sa pohybujú od 10 minút až do hodiny, najväčšie sú na linkách, ktoré jazdia do kopcov,“ uviedla popoludní Karaffová.

Podľa Karaffovej košická MHD jazdila ráno bez väčších problémov. Intenzívne sneženie začalo situáciu komplikovať počas rannej špičky okolo 6:30. Autobusy mali problém predovšetkým v kopcovitých terénoch – vozidlá boli zablokované na Zelenom dvore, Vojenskej ulici, neprejazdný bol smer na sídlisko Dargovských hrdinov od obchodného domu Mier.

„Už aj tak komplikovanú situáciu v MHD zhoršila dopravná nehoda približne o 9:30 pri Novej nemocnici v smere Kino Družba. Zranenia utrpel chodec, ktorého zachytila električka. Z toho dôvodu boli električkové linky 6, 9 a R7 nahradené autobusmi, doprava bola plne obnovená o po jedenástej,“ informovala Karaffová.

Sneží aj v Nitrianskom kraji

Sneženie, silný vietor a námraza komplikuje dopravu aj v Nitrianskom kraji. Zvýšený počet dopravných nehôd však polícia neeviduje.

Ako informovala agentúru SITA nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, od rána bolo v kraji šesť škodových udalostí. Vodiči musia jazdiť opatrne a prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam a stavu vozovky. „V teréne máme všetky dostupné mechanizmy. Cesty v okrese Nitra sú zjazdné,“ uviedol vedúci nitrianskeho strediska Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Ľubomír Andrášik.

Hraničné priechody s Českou republikou a Poľskom sú prejazdné

Polícia v Banskobystrickom kraji prijala v súvislosti s hustým snežením mimoriadne opatrenia. Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, až do odvolania budú uzatvorené hraničné priechody s Maďarskom pre nákladnú dopravu. „O uzatvorení hraničných priechodov pre nákladnú dopravu bola informovaná aj maďarská polícia,“ uviedla. Pre kamióny sú totiž uzavreté horské priechody. Situácia sa však stále mení, aj keď sú cesty priebežne upravované, vodičom odporúčajú, aby zvážili cestu autom, prípadne zvolili iný spôsob prepravy.

Cesty na cestách v Žilinskom kraji sú prevažne mokré, na niektorých úsekoch je kašovitá vrstva snehu s ľadovým podkladom. Hraničné priechody s Českou republikou a Poľskom sú prejazdné bez obmedzení. Uzatvorené sú horské priechody Šturec, Donovaly, Kľak (celoročne uzavretý) pre jazdné súpravy nad 10 metrov. Ako informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík, polícia situáciu na cestách neustále monitoruje a prijíma opatrenia podľa aktuálneho vývoja. Policajti v prípade potreby riadia a usmerňujú premávku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia