Bugár: Šéfa policajtov by mala menovať vláda, nie minister

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas TB po rokovaní Republikového predsedníctva strany Most-Híd. Bratislava, 25. august 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 15. januára (WebNoviny.sk) – Podpredseda parlamentu a predseda strany Most-Híd Béla Bugár chce zmeniť spôsob vymenovania prezidenta Policajného zboru, ktorého by po novom mala vymenovať vláda, a nie minister vnútra.

Príslušný zákon pripravuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a podľa novej legislatívy by mal byť vymenovaný už najbližší policajný prezident. Bugár to povedal v nedeľňajšej relácii RTVS O 5 minút 12.

Korupcia je veľký problém

Za priority na tento rok ďalej považuje uvedenie prijatých zákonov do života, pričom konkrétne menoval exekučný či protischránkový zákon. Spomenul aj protikorupčnú doložku, ktorá bude súčasťou zákonov. Čo sa týka korupcie, Bugár vyjadril presvedčenie, že v tejto veci musíme dôverovať orgánom činným v trestnom konaní.

„Korupciu nemôžem dokázať ani ja, ani vy, môžu ju dokázať len orgány činné v trestnom konaní. Ak nekonajú, potom je nutné zasiahnuť,“ zdôraznil Bugár. Medzi priority zaradil aj boj proti internetovej kriminalite či otvorenie dlhovej brzdy v prípade napríklad rozvoja infraštruktúry či podpory zamestnanosti.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár považuje korupciu za veľký problém Slovenska, ktorý podľa neho súčasná vláda rieši nedostatočne. „Korupcia je problém, netreba hovoriť, že nie je len preto, že sa prípady nevyšetrujú a netrestajú. Všetci vedia, že korupcia je,“ vyhlásil.

Financie sú rozkrádané

Financie v štáte sú podľa Kollára rozkrádané, na DPH sa napríklad vybralo oveľa menej ako predchádzajúce roky, pričom ministra financií vyzval, aby túto skutočnosť vysvetlil. Kollár aj Bugár odsúdili hanlivé výroky poslanca Stanislava Mizíka z Ľudovej strany Naše Slovensko na adresu niektorých osobností, ktoré tento týždeň vyznamenal prezident Andrej Kiska. Mizík útočil na ich židovský pôvod.

Pokiaľ ide o vzťahy vo vládnej koalícii, Bugár je so spoluprácou spokojný a tvrdí, že koalícia je stabilná. Líder Mostu-Híd predpokladá, že tento rok by mohol byť pokojnejší ako ten minulý, korektne sa však musia správať všetky strany verejného života. Kollár si myslí, že rok 2017 bude rok plný zmien, mení sa totiž geopolitická situácia vo svete. Politickú korektnosť považuje za dôležitú, neznamená to však, že pravdivo nepomenuje niektoré problémy. „Neprišli sme do politiky preto, aby sme sa hádali a nadávali, ale aby sme pomohli ľudom,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaBéla BugárBoris KollárLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie Most-HídSme rodina - Boris Kollár