Štát hľadá riešenie, RegioJet nechce uvoľniť trate

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Regiojet
Foto: facebook.com/pg/regiojet

BRATISLAVA 16. januára (WebNoviny.sk) – Nasadenie náhradných vlakov po odchádzajúcom súkromnom dopravcov RegioJet je ohrozené. Uviedlo to Ministerstvo dopravy a výstavby SR, podľa ktorého súkromný dopravca odmieta uvoľniť trate, na ktorých vozil cestujúcich z Bratislavy do Košíc, napriek osobnému prísľubu ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi.

„Súkromný dopravca si z cestujúcich chce urobiť rukojemníkov. Štát urobí všetko pre to, aby sa nenechal takýmto jednaním vydierať a budeme hľadať všetky zákonné možnosti ako zabezpečiť dostatok miesta vo vlakoch,“ povedal Érsek, čím reagoval na informácie od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Zavedenie štátnych IC vlakov je v ohrození

ŽSR dostali v pondelok od RegioJetu písomné stanovisko, že odmieta zrušiť objednávku trás, v ktorých dnes jazdia vlaky súkromného dopravcu medzi Bratislavou a Košicami a ktoré od februára tohto roka zastavuje. Pre rozhodnutie súkromného dopravcu tak podľa ministerstva dopravy nebude v týchto časoch možné zaviesť štátne IC vlaky.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vo svojom stanovisku uviedla, že v súčasnosti nemôže garantovať, že bude schopná zabezpečiť náhradu vlakov spoločnosti RegioJet. „ZSSK požiadala správcu infraštruktúry ŽSR o pridelenie trás a rada by ich využila, no v súčasnej neistote nemá možnosť konkrétne plánovať. V hre je aj prípadný odchod o niekoľko minút skôr alebo neskôr, no je veľmi náročné ho nastaviť, keďže dochádza ku kolíziám v staniciach aj s inými spojmi,“ vyhlásili zástupcovia ZSSK. Dodali, že o prípadnom novom nastavení cestovného poriadku budú verejnosť v najbližších dňoch a týždňoch informovať.

Ministerstvo dopravy podľa RegioJetu klame

RegioJet považuje stanovisko ministerstva dopravy za nepravdivé, súkromný dopravca podľa svojho vyjadrenia trasu medzi Bratislavou a Košicami blokovať nechce. RegioJet podľa vlastných slov poslal ŽSR oficiálne stanovisko o zmenách v cestovnom poriadku od 26. februára tohto roka.

„Súčasťou tejto informácie bola jednak žiadosť o ďalšie trasy diaľkových spojení medzi Českou republikou a Košicami a takisto aj jasná informácia o tom, že 31. januára 2017 prestanú vlaky RegioJetu jazdiť na trase Bratislava – Košice. To znamená, že od 1. februára budú tieto trasy k dispozícii, aby ich mohli prípadne využiť vlaky ZSSK,“ uviedol hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Dodal, že pokiaľ má ZSSK záujem, musí v období od 31. januára do zmeny cestovného poriadku rokovať s RegioJetom o takzvanom prevzatí trasy. Súkromný dopravca je podľa Ondrůja pripravený o celej situácii rokovať a trasy uvoľniť už začiatkom februára tohto roka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRRegioJetZSSK Železničná spoločnosť Slovensko