Siemens osvetľuje Bratislavu bez súťaže, tvrdí poslanec SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fontány v centre Bratislavy opäť ožívajú
Oficiálne zahájenie sezóny fontán. Fontána pred historickou budovou SND v Bratislave. Bratislava, 15. apríl 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 16. januára (WebNoviny.sk) – Verejné osvetlenie v hlavnom meste SR Bratislave aj naďalej zabezpečuje spoločnosť Siemens, podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Drobu, ktorý je kandidátom na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, však bratislavský magistrát uzavrel zmluvu na osvetlenie bez súťaže. Poslanec o tom informuje vo svojom blogu.

Koncom tohto roka sa skončila dvadsaťročná zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej až do výberu nového dodávateľa komplexných služieb verejného osvetlenia mesto zabezpečilo osvetlenie Zmluvou o úrovni poskytovania služieb, ktorú so Siemensom uzavreli na dvanásť mesiacov s možnosťou opcie na ďalších dvanásť mesiacov.

Mesto bude preberať majetok do vlastných rúk

Počas tohto obdobia podľa hovorkyne budú majetok preberať do správy mesta. „Ten je v rukách spoločnosti Siemens, ktorá plnila zmluvu svojimi kapacitami bez účasti mesta, ktoré jej za výkony platilo. Súčasťou preberania majetku je zároveň preberanie dokumentácie, či už v oblasti vlastníctva majetku, alebo technického stavu osvetlenia,“ dodala s tým, že celková suma sa mesačne odvíja od počtu aktívnych svetelných bodov.

Oproti minulému roku ju podľa Skokanovej znížili o cenu elektrickej energie, ktorú si mesto Bratislava hradí samo. „Priemerne sa cena prevádzky pohybuje na úrovni 132-tisíc eur bez DPH za mesiac,“ spomenula hovorkyňa.

Poslanec Juraj Droba sa v blogu pýta, ako je možné, že nebolo treba vypísať verejné obstarávanie a ako vybral magistrát firmu Siemens. „Bola nejaká súťaž? Nebola,“ pripomína poslanec za SaS.

Mudrlantov bude podľa Nesrovnala pribúdať

Ivana Skokanová poznamenala, že dôvodom pre podpísanie Zmluvy o úrovni poskytovania služieb so Siemensom je dôkladná príprava podkladov pre riadne verejné obstarávanie, z ktorého vzíde nový poskytovateľ verejného osvetlenia. „Hlavné mesto SR Bratislava už začalo s prípravou nového verejného obstarávania na dodávku verejného osvetlenia,“ spomenula Skokanová v decembri.

Na bratislavskom magistráte predpokladajú, že novú zmluvu na verejné osvetlenie podpíšu opäť na dlhšie obdobie. „K tomuto môžem povedať iba toľko, že sa blížia župné voľby a bude pribúdať mudrlantov, ktorí budú hľadať témy bez toho, aby poznali problematiku a pýtali sa, o čo ide,“ reagoval v pondelok primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Verejné osvetlenie sa skladá zo svetelného zdroja, nosného zariadenia a rozvodu. Vlastníkom i správcom osvetlenia je hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, prevádzkovateľom je firma, ktorá na základe zmluvy s mestom prevádzkuje osvetlenie Bratislavy. Za technicko-prevádzkový stav zariadení verejného osvetlenia umiestneného na verejných priestranstvách zodpovedajú vlastník, správca a prevádzkovateľ.

Blog Juraja Drobu nájdu záujemcovia na adrese http://droba.blog.sme.sk/c/444434/bratislavsky-magistrat-uzavrel-zmluvu-na-osvetlenie-za-2-miliony-bez-sutaze.html

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo NesrovnalJuraj Droba
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSiemens