Fica mrzí, že Kiska nevyznamenal ľudí z predsedníctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident Andrej Kiska počas príhovoru v rámci slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní pri príležitosti štátnych osláv 24. výročia vzniku SR. Bratislava, 9. január 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico navrhol prezidentovi Andrejovi Kiskovi udeliť štátne vyznamenanie ľuďom, ktorí sa najviac podieľali na zvládnutí slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES). To však bolo razantne odmietnuté. Fico to povedal pri stretnutí s ľuďmi, ktorí sa na SK PRES podieľali.

Premiér bol podľa vlastných slov presvedčený, že najvhodnejšou príležitosťou, kde prvýkrát budeme môcť poďakovať za zvládnutie slovenského predsedníctva, mohli byť udalosti spojené s odovzdávaním štátnych vyznamenaní.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že som požiadal pána prezidenta, aby ľuďom, ktorí sa najviac pričinili o zvládnuté slovenské predsedníctvo, udelil štátne vyznamenanie, čo bolo dosť razantne odmietnuté. Mrzí ma v tejto súvislosti, že iné podujatie, ktoré tiež začína na ‚P‘, ale nebolo to predsedníctvo, dostalo štátne vyznamenanie. A taká významná udalosť, ako je šesť mesiacov regulovania procesov v Európskej únii, bola opomenutá,“ povedal Fico. Štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy dostal od prezidenta aj organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Ako v stanovisku pre agentúru SITA uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan, „Kancelária prezidenta nikdy nedostala oficiálny návrh od vlády na vyznamenanie kohokoľvek za slovenské predsedníctvo“.

Premiér Robert Fico v stredu poďakoval ľuďom, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Predsedníctvo Slovensko podľa neho zvládlo, bolo čestným sprostredkovateľom a výkon Slovenska ocenili aj najvyšší predstavitelia Európskej únie aj lídri členských krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMichal KaščákRobert Fico