Európska únia má dôležitejšie témy ako brexit, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Únia je životaschopný projekt, ktorý je mimoriadne potrebný ako garant bezpečnosti v Európe tvárou v tvár narastajúcemu extrémizmu a nacionalizmu. Venovať sa diskusii o tom, čo by bolo, keby nebola EÚ, je nebezpečné. V úvodnom paneli 47. Svetového ekonomického fóra v Davose to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

V paneli tiež uviedol, že bezpečnosť, migrácia a zamestnanosť sú pre občanov EÚ kľúčovejšie než brexit. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor rezortu zahraničia. „Vypočuli sme si, čo chce Veľká Británia. Teraz by sme chceli počuť, čo je Londýn pripravený investovať do partnerstva s Európskou úniou,“ povedal v Davose Lajčák.

S Ruskom treba nadviazať dialóg

Lajčák vystúpil na ekonomickom fóre v troch paneloch – Post-EÚ éra, Nové usporiadanie Európy a Rusko vo svete. V téme postavenia Ruska a vzťahov s ním v budúcnosti Lajčák zdôraznil, že je potrebné nadviazať a udržiavať s Ruskom dialóg, pretože je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a aktívnym hráčom v globálnom meradle, „či sa nám to páči, alebo nie“.

„Nemôžeme ignorovať fakt, že Rusko sa stále aktívnejšie zapája do riešenia veľkých medzinárodných problémov, ako vidno na príklade Sýrie. Z nášho pohľadu je lepšie mať kritický dialóg, než žiaden dialóg s Ruskom a pokračovať v špirále vzájomného nepochopenia, zlyhaných očakávaní a stereotypov vo vnímaní druhej strany,“ povedal Lajčák počas panelovej diskusie s viacerými expertmi na danú tému z USA aj Ruska.

Mali by sme sa adaptovať na nové hrozby

V treťom paneli venovanom bezpečnostným otázkam v súčasnej Európe Lajčák podčiarkol, že žijeme v časoch charakterizovaných eróziou pravidiel, čo vyúsťuje do pocitov neistoty u bežných občanov, ktorí žijú v strachu z terorizmu, radikálneho extrémizmu a pokračujúcej nestability v mnohých regiónoch sveta. Odpoveďou na tieto výzvy je podľa neho adaptovanie sa na nové nekonvenčné hrozby a maximalizovanie mechanizmov, ktoré máme k dispozícii s ešte väčším dôrazom na bezpečnosť a obranu.

Hlavnou témou Svetového ekonomického fóra je – Ako sa vyrovnať s pocitmi neistoty, diskontinuity a hlbokého odcudzenia spôsobenými transformačnými zmenami. V jednotlivých vystúpeniach účastníci fóra prinášajú svoje predstavy o riešeniach novodobých problémov, vízie do budúcnosti a analýzy pochybení. Zúčastní sa na ňom približne tritisíc lídrov, premiérov, ministrov zahraničných vecí a vysokopostavených a vplyvných osobností z celého sveta. Lajčák je prvým predstaviteľom vlády SR na tomto fóre po 15 rokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák