Žena dôstojníka to natrela Dankovi, tvrdé slová za kapitána

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vymenoval Danka do hodnosti kapitána v zálohe rozkazom z 21. septembra 2016. Foto: SITA, Facebook - koláž WbN

BRATISLAVA 21. januára (WebNoviny.sk) – „To, čo ste urobili, je možno v súlade s legislatívou (resp. nikde sa to nezakazuje). Možno máte vysokú školu a podpísali ste vyšší rozpočet armáde. Svojím povýšením o osem hodností ste však pre mňa morálne padli na úplné dno,“ píše dôstojníkova žena Eva v reakcii na udelenie hodnosti kapitána predsedovi parlamentu a šéfovi SNS Andrejovi Dankovi.

Ponížili a potupili ste každého poctivého vojaka

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vymenoval Danka do hodnosti kapitána v zálohe rozkazom z 21. septembra 2016. O tom, že sa šéf parlamentu stal v tichosti armádnym dôstojníkom, informoval Denník N. Ocenenie mal dostať aj za to, že žiadal navýšenie rozpočtu pre armádu.

„V silovom rezorte, akým je armáda, pravdepodobne nenastanú verejné odchody vojakov, alebo protestné pochody proti neprávosti, ktorú ste spôsobil. Tento rezort je založený na disciplíne a poslúchaní rozkazov. A práve toto ste zneužili. Ponížili a potupili ste každého poctivého vojaka,“ píše nahnevaná žena.

Danko je však na svoju hodnosť kapitán hrdý. „Ja si tú hodnosť zaslúžim, nemám z toho žiadnu výhodu,“ vyhlásil na tlačovej besede a zdôraznil, že v prípade potreby je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží.

„Hrdíte sa hodnosťou kapitána, teatrálne pri tom bozkávate výložky a z úst Vám vychádzajú silácke reči o tom, ako ste dokázali svoju príslušnosť k vlasti…….že ste pripravený nastúpiť do boja. Skutočnosťou však je, že práve týmto krokom ste sa z priameho boja odpratali do bezpečia. S hodnosťou desiatnika by ste v prípade vojnového konfliktu boli pravdepodobne v prvej línii. Naproti tomu s hodnosťou kapitána sa posúvate do pozície veliaceho a vo Vašom prípade nanajvýš sediaceho alebo pracujúceho kdesi pri vojenských spisoch. Na velenie totiž nestačí hodnosť, ale predovšetkým prax a skúsenosti,“ oponuje Eva.

Vráťte hodnosť a ospravedlňte sa, vyzýva Danka

Podľa Danka je zrejmé, že povýšenie z hodnosti desiatnika na hodnosť kapitán je priamoúmerné jeho vzdelaniu a veku. Ctí si, že mu Gajdoš po 18 rokoch dal takúto vysokú hodnosť.

„Urazili ste každého vojaka slovenskej armády, no tí Vám to vzhľadom na hierarchiu a poslušnosť najavo nedajú. My ale áno. Hanbím sa za Vás, za Vašu nadutosť a pýchu. Morálny a dôstojný človek by toto nedopustil práve v úcte ku svojej krajine, jej ľudu a v tomto prípade aj vojakom. Na povýšenie o osem hodností ste nemali morálne právo. A ak si robíte zásluhy za to, že z Vašej pozície pomáhate armáde SR a že ste sa zaslúžili o navýšenie rozpočtu do jej rezortu, chcem Vám len pripomenúť,že to je Vaša povinnosť,“ vyjadrila svoj názor žena dôstojníka.

Na záver svojho statusu na sociálnej sieti Facebook uviedla, že sa pripája k množstvu iných ľudí a žiada Danka, aby kapitánsku hodnosť vrátil a ospravedlnili sa všetkým vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Andrej Danko
Status nahnevanej ženy dôstojníka na sociálnej sieti Facebook, ktorým reagovala na povýšenie predsedu parlamentu a šéfa SNS na povýšenie Andreja Danka do hodnosti kapitán. Foto: facebook.com/eva.ohradanova

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky