Kotlebovci sú za Smerom a SaS, SNS kapitána Danka oslabila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Ak by sa parlamentné voľby konali koncom januára, súčasná koalícia by v parlamente získala 73 mandátov. Najviac kresiel v Národnej rade SR by získala strana Smer-SD, a to 46, volilo by ju 27,9 percenta opýtaných.

Smer si polepšil, SNS stratila vyše tri percentá

V porovnaní s decembrovým prieskumom si Smer polepšil o 4,6 percentuálneho bodu. Národniari, naopak, stratili 3,6 percentuálneho bodu. Slovenskú národnú stranu by volilo 10,1 percenta opýtaných a získala by 17 mandátov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky formou osobného dopytovania, ktorý agentúra FOCUS uskutočnila od 21. do 27. januára na vzorke 1008 respondentov.

Opýtaní mali odpovedať na otázku: „Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“ Ďalšia koaličná strana Most-Híd by v parlamente obsadila 10 kresiel a svoj hlas by jej odovzdalo 6,4 percenta respondentov.

V parlamente by bolo aj KDH

Za stranou Smer-SD by podľa výsledkov prieskumu nasledovali strany Sloboda a Solidarita s 22 mandátmi (13,2 %) a Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (17 mandátov), ktorú by volilo 10,2 percenta opýtaných.

Igor Matovič a jeho hnutie OĽANO-NOVA by sa do NR SR dostalo s podporou 10,2 percenta voličských hlasov a získalo by 17 mandátov. Hnutie Sme Rodina – Boris Kollár by podporilo 7,4 percenta opýtaných (12 mandátov). Do parlamentu by sa dostalo aj Kresťanskodemokratické hnutie, ktoré by volilo 5,3 percenta respondentov a získalo by deväť poslaneckých kresiel.

Naopak, pred bránami parlamentu by ostali SMK-MKP (3,4 %), SZS (1,4 %), KSS (1,2 %). Každý z ostatných politických subjektov získal podporu menšiu ako jedno percento. Agentúra FOCUS vyrátala preferencie z potenciálnej volebnej účasti 69 percent respondentov. Nerozhodnutých bolo 10,5 percenta respondentov, voliť by nešlo 20,5 percenta opýtaných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárIgor Matovič
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieKotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a SolidaritaSme rodina - Boris KollárSMER-SD