Pellegrini: K radikalizácii neprispel Fico, ale utečenci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Pellegrini
Sprava: Podpredseda strany Smer-SD a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a predseda strany a predseda vlády SR Robert Fico. Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviiny.sk) – Nikto utečencami nestrašil. Dnes je jasné, že to bola utečenecká kríza z roku 2015 a nie rétorika predsedu vlády SR, ktorá zásadne prispela k masovej radikalizácii extrémistických síl v celej Európe.

Povedal vo štvrtok v pléne parlamentu počas pravidelnej Hodiny otázok podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý odpovedal na otázku poslanca za SaS Ondreja Dostála namiesto predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Ten bol z rokovania ospravedlnený. Otázka znela: „Pán premiér, v januári ste navštívili obce Cigeľ, Kľak či Ostrý Grúň. Hovoríte o stavaní hrádze voči extrémizmu. Pýtate sa, či za to, že v zmienených obciach získava voličskú podporu aj u mladých ľudí Kotlebova fašistická strana, treba viniť rodičov a učiteľov. Necítite na tom svoj podiel viny aj vy osobne? Za to, že ste pred voľbami populisticky rozdúchavali vášne strašením utečencami, či za to, že ľudia strácajú vieru v spravodlivosť a právny štát a obracajú sa k radikálom aj kvôli takým prípadom, ako ten, že Robert Kaliňák, teda človek obchodujúci s daňovým podvodníkom Bašternákom, je ešte stále ministrom? Nehovoriac o tom, že vy u toho podvodníka bývate?“ pýtal sa Dostál s tým, či by nebolo namieste, aby medzi piliermi budovania tej domnelej hrádze proti extrémizmu bol i odchod aktuálneho ministra vnútra z funkcie a Ficovo odsťahovanie sa z komplexu Bonaparte.

„To, čo vystrašilo obyvateľstvo, bol šíriaci sa pocit neistoty. Štáty stratili kontrolu nad svojimi hranicami a prestali garantovať občanom pocit bezpečnosti. Nakoniec prišiel šok z toho, že teroristický útok sa môže stať na kedysi bezpečných uliciach v európskych metropolách,“ povedal Pellegrini. Dodal, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala použiť všetky právne prostriedky v boji proti extrémizmu a „zastaviť antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie“.

Uviedol, že vláda zvolila strategické opatrenia na garanciu bezpečnosti a sociálnych istôt. „Oznámili sme zriadenie národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru,“ priblížil s tým, že taktiež sa zamerajú na monitorovanie kyberpriestoru či zriaďovanie centier pomoci obetiam násilných činov. „Za prioritu vlády považujeme sociálnu oblasť, pretože sociálne neistoty vnímame ako zdroj extrémizmu,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PellegriniRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky