Odvolávať Fica chce aj Kollár, opozícia podala návrh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boris Kollár
Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Opoziční poslanci v piatok podali návrh na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica. Dôvodom má byť kauza s cenami energií.

Pod návrh sa podpísalo 42 poslancov. Predseda parlamentu následne zvolal mimoriadne rokovanie Národnej rady SR na utorok 14. februára o 13:00 hod.

Je to vraj len špička ľadovca

Podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára sa jeho strana pripojila k návrhu, pretože Holjenčík šéfoval kvázi nezávislému úradu desať rokov. „Je to priamo nominant Fica. Zodpovedá priamo Ficovi. Nehovorte mi, že je tam nejaká nezávislosť,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že národ sa okradol o veľké peniaze. „Toto je len špička ľadovca, čo vyšlo na povrch. Ľudia platia premrštené ceny energií. Tie by mali byť o 30 percent lacnejšie, aké boli v roku 2016,“ povedal Kollár s tým, že keď sa ceny vrátia na úroveň roku 2016, tak sú ľudia stále okradnutí o 30 percent. „Za toto si zaslúži, aby sme ho v parlamente odvolávali,“ dodal Kollár.

Aj líder OĽaNO upozornil, že Fico pôvodne hovoril o znížení cien o 4,3 percenta, preto nesúhlasí s tým, aby sa faktúry odberateľov len vrátili do stavu v roku 2016. Navyše podľa neho niektorí ľudia si už stihli prerobiť ističe, aby nemali vysoké faktúry a dnes sú im nanič. „Teda sú škody napáchané na firmách, ktoré musia meniť faktúry, ale aj na ľuďoch, ktorí si vymenili ističe,“ konštatoval.

Podľa hnutia OĽaNO predseda vlády pohŕda svojimi voličmi. „Teraz, keď by sa mal páchateľ postaviť čelom voči verejnej obžalobe za podvod na ľuďoch, ktorý kryl, zbabelo oznámi, že do Národnej rady SR ani len nepríde,“ povedal Igor Matovič.

Holjenčík mal plniť príkazy Fica

Fico má podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej plnú politickú zodpovednosť za neprimerane vysoké ceny energií a za chaos. „Nestačí odvolať Jozefa Holjenčíka. Stačilo by to, ak by bol nezávislým úradníkom. Alebo keby išlo len o jeho zlyhanie. Tak to však nie je. Holjenčík plnil príkazy Fica a úradu vlády a bol osobným chránencom Fica,“ vyhlásila. Tomu podľa nej nasvedčujú ich mnohé spoločné tlačové vystúpenia.

Premiér v reakcii na aktivitu opozície povedal, že ani on, ani jeho stranícki kolegovia sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu nezúčastnia. „Už vopred avizujem, že sa na tomto divadle ja ani moji kolegovia nezúčastníme a budeme sa venovať práci pre ľudí,“ vyhlásil Fico vo štvrtok. „Je o mne všeobecne známe, že ako predseda vlády dlhodobo strážim stabilné ceny energií, čo som potvrdil aj razantnými krokmi, ktorými som napravil chyby regulačného úradu. Je naozaj amorálne, že návrh na moje odvolanie podávajú aj ľudia, ktorí sú zodpovední za zdražovanie cien energií za Radičovej vlády,“ uzavrel premiér.

Pôjde už o druhé odvolávanie Roberta Fica v tomto volebnom období. Prvýkrát chceli Fica odvolávať opoziční poslanci 7. júla 2016. Podľa opozície premiér svojím prístupom ku kauze Bašternák totiž legitimizoval korupčné správanie, keďže odmieta odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičJozef HoljenčíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Sme rodina - Boris KollárÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví