Schôdzu o odvolávaní Fica prerušili, Matovič mal obrázky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič
Poslanec za stranu OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 13. schôdze Národnej rady SR s jediným bodom programu - návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Dôvodom má byť kauza s cenami energií. Bratislava, 14. február 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) prerušil 13. schôdzu parlamentu hneď na jej začiatku.

Dôvodom bolo, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič neposlúchol Dankovu výzvu nepoužívať obrázky. Líder OĽaNO pokračoval vo svojej reči, pričom argumentoval, že obrázky sú súčasťou predkladaného materiálu, a tým neporušuje rokovací poriadok.

Predseda parlamentu ho následne vykázal zo sály a zvolal poslanecké grémium. Po jeho rokovaní Danko oznámil, že schôdza bude pokračovať vo štvrtok o 13:00. „Je nesporný fakt, že Igor Matovič vnesením obrazových vizuálov do rokovacej sály, porušil rokovací poriadok,“ povedal Danko. Keďže Matovič opakovane neuposlúchol výzvu a neopustil ani rokovaciu sálu, má podľa predsedu parlamentu ako navrhovateľ absenciu, a tak nie je možné pokračovať.

Danko vyzval poslancov k vzájomnej slušnosti

Danko na tlačovej konferencii pripomenul, že či sa to Matovičovi páči alebo nie, je platný rokovací poriadok, ktorý musí rešpektovať. „Keďže rokovací poriadok pozná inštitút, že opätovným napomenutím a vykázaním zo sály nastáva absencia, bol predmetný poslanec (Matovič – pozn. redakcie) upozornený, že sám zmaril schôdzu,“ vysvetlil predseda parlamentu.

Šéf NR SR upozornil, že si ctí práva opozície a chce bezodkladne pokračovať v schôdzi parlamentu. „Je mi naozaj ľúto všetkých opozičných poslancov, ktorí si pripravili vystúpenia a ktorým svojou neslušnosťou a netoleranciou pán poslanec zmaril ich vystúpenie,“ povedal. Danko zároveň vyzval poslancov k vzájomnej slušnosti.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) súhlasil s postupom predsedu parlamentu. „To, čo urobil predseda Národnej rady SR, to by som urobil aj ja, keby som viedol rokovanie,“ povedal Bugár. Podľa neho si opozícia musí spraviť buď poriadok vo vlastných radoch, alebo sa vysporiadať s Matovičom. Danka podporili aj podpredsedovia Martin Glváč (Smer-SD) a Andrej Hrnčiar (Most-Híd).Hrnčiar avizoval, že ak sa aj vo štvrtok naruší rokovací poriadok, opäť prerušia schôdzu.

Opozícia chce odvolať Fica pre chaos v cenách energií

Poslanci mali na mimoriadnej schôdzi odvolávať premiéra SR Roberta Fica pre chaos v cenách energií. Súčasťou opozičného návrhu na odvolanie premiéra je aj spomínaných 19 obrázkov. Návrh je zverejnený na stránke NR SR. Opoziční poslanci podali návrh na odvolanie predsedu vlády v piatok 10. februára.

Dôvodom má byť kauza s cenami energií. Pod návrh sa podpísalo 42 poslancov. Premiér už viackrát avizoval, že v prípade mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa bude venovať jeho odvolávaniu, sa na nej nezúčastní ani on, ani poslanci za stranu Smer-SD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoAndrej HrnčiarBéla BugárIgor MatovičMartin GlváčRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky