Vlaková čata zabránila znásilneniu, tvrdí Marian Kotleba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Poslanec za stranu ĽSNS Marian Kotleba počas tlačovej besedy Ľudovej strany Naše Slovensko na tému: Narastajúca kriminalita asociálov vo vlakoch. Bratislava, 14. február 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba upozornil na incidenty, ktoré sa v posledných dňoch stali v medzinárodných vlakoch na Slovensku. Ako povedal v utorok 14. februára, na tlačovej besede, v nedeľu 12. februára vo vlaku, ktorý smeroval z Berlína do Budapešti, boli pred zástavkou v Štúrove „skupinou asociálov okradnutí cudzí štátni príslušníci“.

Uviedol aj prípad z pondelka 13. februára, keď sa asociáli, taktiež v medzinárodnom rýchliku, pokúsili o znásilnenie 16-ročného dievčaťa. Pokus sa podľa slov Kotlebu stal medzi Štúrovom a Novými Zámkami. Ako dodal, v tomto prípade práve vlaková čata, teda zamestnanci železničnej spoločnosti, privolali políciu. „Dvadsať minút trval príchod polície,“ uviedol s tým, že policajná stanica bola vzdialená len 1,7 km od vlaku. „Ak by tam neboli odvážni členovia čaty, tak je znásilnená asociálmi,“ dodal. V tejto súvislosti Kotleba vyzdvihol dôležitosť hliadok ĽSNS vo vlakoch.

Ministerstvu vnútra a polícií na tlačovej besede ponúkol, že ĽSNS rozšíri svoje hliadky na všetkých linkách. „Ak o to budeme požiadaní. Nemôže sa stávať, že budú znásilňované mladé dievčatá a prepadávaní cudzinci, čím si robíme hanbu my všetci,“ dodal. „My len chceme, aby polícia vo vlakoch začala chrániť bežných ľudí,“ uviedol.

Polícia informácie o činoch spresnila

Podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Renáty Čuhákovej sa 12. februára telefonicky obrátil na políciu vlakvedúci vlakovej čaty, ktorý sa v tom čase nachádzal vo vlaku na maďarskom území, s otázkou, ako má postupovať, pretože našiel batožinu s kórejskými osobnými dokladmi a vedel, že predtým v Štúrove vystupovali z vlaku dvaja občania Kórey. „Stála služba cez službukonajúce výpravcu železničnej stanice Štúrovo dohodla, aby týchto cestujúcich o náleze informovali a sprostredkovali im vrátenie batožiny,“ povedala policajná hovorkyňa pre agentúru SITA v súvislosti s údajným okradnutím cudzincov vo vlaku. Sám vlakvedúci podľa nej po návrate do Štúrova odviezol Kórejčanov na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Štúrove. „Nechceli však podávať žiadne oznámenie,“ zdôraznila Čuháková.

Polícia spresnila aj informácie o údajnom sexuálnom obťažovaní v medzinárodnom rýchliku. „V pondelok 13. februára po deviatej dopoludnia prijalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva PZ v Nitre oznámenie, že v medzinárodnom vlaku, ktorý vyrazil zo železničnej stanice Budapešť, sa nachádza osoba, ktorá oznámila, že ju v úseku cesty Szob – Štúrovo obťažovala iná osoba. Cestujúca sa zľakla a vyhľadala vlakvedúceho, ktorý privolal policajnú hliadku. Tá dostala oznámenie o incidente o 9:14 a prišla na miesto o 9:22, teda o osem minút od oznámenia,“ povedala Čuháková. V tom čase podľa nej už vlak stál v železničnej stanici Nové Zámky.

„Žena uviedla, že sa jej spiacej niekto dotkol, nešlo však o dotyky sexuálneho charakteru, že sa len veľmi preľakla a vyhľadala pomoc. Opakovane uviedla, že je v poriadku, nič jej nechýba a nechce podať žiadne oznámenie, a chce cestovať ďalej do Hamburgu. Po dohode s vlakvedúcim ženu usadili k inej žene v blízkosti služobného oddielu,“ vysvetlila Čuháková. Polícia podľa nej operatívne pracuje so získaným popisom muža, ktorý sa cestujúcej dotkol. „Dlhodobo intenzívne spolupracujeme na objasňovaní protiprávneho konania cestujúcich v medzinárodných vlakoch s maďarskou políciou,“ dodala nitrianska policajná hovorkyňa.

Vyjadrila sa aj Železničná spoločnosť Slovensko

K tomuto incidentu vydala stanovisko aj Železničná spoločnosť Slovensko. „Bohužiaľ, na Slovensku i v Maďarsku existujú organizované skupiny, ktoré sa špecializujú na železničné krádeže a okrádajú spiacich cestujúcich. To bol aj prípad z 13. februára vo vlaku EC 172. Páchatelia takéhoto pokusu o krádež nastúpili v Maďarsku a medzi Szobom (Maďarsko) a Štúrovom sa pokúsili okradnúť spiacu cestujúcu. Tá privolala vlakvedúceho, ktorý incident oznámil polícii i nadriadeným. Keďže vlak medzitým dorazil do stanice Štúrovo, podozriví tam vystúpili a utiekli,“ uvádza sa v stanovisku ZSSK.

Poškodená cudzinka podľa železničnej spoločnosti v Štúrove nechcela vystúpiť ani podať trestné oznámenie. „Nešlo teda o pokus o znásilnenie, ale o pokus krádeže, ktorý sa odohral možno ešte na území Maďarskej republiky. Ten prerušila samotná okrádaná cestujúca. Incident na mieste okamžite riešil vlakvedúci, ktorý privolal políciu. Ľudí v zelených tričkách, ktorí cestujú po Slovensku v snahe zvýšiť popularitu svojej politickej strany, v tomto vlaku nevideli,“ dodala ZSSK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko