Lavína vo Vysokých Tatrách zachytila dvoch horolezcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry
Poliak pravdepodobne pri pešom výstupe z Lomnického sedla na Lomnický štít odtrhol lavínu, ktorá spadla Kartárikom do Skalnatej doliny. Veľká lavína spustila sekundárne niekoľko menších lavín. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 15. februára (WebNoviny.sk) – Vo Vysokých Tatrách v stredu zachytila lavína dvoch poľských horolezcov, muža a ženu, na mieste zasahovali záchranári Horskej záchrannej služby (HZS).

Lavína na nich spadla nad Veverkovým ľadopádom, ako prvého strhla muža a ten spadol na svoju spolulezkyňu, ktorá bola na štande (istiace stanovište, pozn. red.).

„Keďže horolezec nebol naviazaný, spadol dolu celým Veverkovým ľadopádom, približne 60 metrov, a dopadol do mäkkého snehu. Bol mierne zasypaný, podarilo sa mu úplne vyhrabať a bol bez zranení,“ informovali záchranári, ktorých na miesto privolal práve horolezec.

Záchranári po príchode na miesto poskytovali pomoc jeho spolulezkyni. Za pomoci lanovej techniky pripravili spust dlhý 60 metrov a uviaznutú Poľku spustili pod stenu a ošetrili jej tržnú ranu na tvári.

„Počas záchrannej akcie spadla tým istým žľabom druhá lavína, ktorá ohrozovala nielen dvojicu horolezcov, ale aj samotných záchranárov, no našťastie sa nikomu nič nestalo,“ informovala HZS na svojej internetovej stránke. Po vyšetrení a zhodnotení zdravotného stavu odmietla dvojica lekárske vyšetrenie a na vlastnú žiadosť pokračovala samostatne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať