Matovič sa kajá za fotku mŕtvej vdovy, vinu hádže na grafika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Poslanec za stranu OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 13. schôdze Národnej rady SR s jediným bodom programu - návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Dôvodom má byť kauza s cenami energií. Bratislava, 14. február 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA15. februára (WebNoviny.sk) – Predseda OĽaNO Igor Matovič sa ospravedlnil za fotografiu mŕtvej ženy, použitú na prezentáciu zvýšenia cien energií, pre ktoré má byť odvolávaný premiér Robert Fico. „Keď urobím chybu, dokážem sa ospravedlniť,“ povedal v stredu Matovič novinárom s tým, že Martin Glváč a Andrej Danko sa v utorok neospravedlnili, ale snažili sa zakryť fakt, že Glváč sa prezentoval kartou Danka.

Matovič informoval, že chyba sa stala u grafika, ktorému zadali vyrobiť obrázok ženy s nápisom. Ten si podľa neho zjednodušil prácu a použil fotku z fotobanky. Matovič však upozornil, že aj Smer-SD používa vo svojich straníckych novinách fotografie z fotobanky.

Fico sa za Matovičovu fotku ospravedlňoval Čechom

„Myslí si Robert Fico, že budeme pátrať po dôchodcoch z fotografií, či žijú?“ opýtal sa s tým, že Ficovu tlačovú besedu označil za trápnu. „Ak to myslí úprimne, nech dnes zavolá tým ľuďom, ktorým prišli zvýšené faktúry a tým nech sa ospravedlní,“ povedal na margo toho, že Fico sa v stredu za Matovičom zverejnenú fotku ospravedlňoval českému premiérovi i synovi ženy.

Matovič podľa premiéra Roberta Fica ukázal v utorok v parlamente fotku mŕtvej ženy z Moravy. Uvádzal ju ako chudobnú vdovu, ktorej boli zvýšené ceny energií o sto percent. Ako povedal Fico dnes na tlačovej besede, je to pani z Českej republiky.

„Je to Anna B. z Moravy. Táto pani zomrela v roku 2013. Je to odsúdeniahodné, ak 41 poslancov opozície predložilo takýto podvrh do NR SR. Je to cynické a odsúdeniahodné, že zneužili fotografiu cudzej štátne občianky, ktorá už nie je medzi nami. Je to tak vážny prešľap, že som dnes telefonoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorému som sa ospravedlnil za zneužívanie tváre cudzej občianky. Rovnako som sa ospravedlnil aj jej synovi. Telefonovali sme so starostom obce, ktorý potvrdil jej totožnosť,“ vyhlásil.

Fico vidí riešenie v stiahnutí návrhu z rokovania

Podľa Fica vo svetle nových okolností je včerajšie rozhodnutie predsedu NR SR Andreja Danka prerušiť schôdzu dôležitejšie, ako sa mohlo zdať v utorok.

„Štyridsaťjeden poslancov predložilo návrh a k tomu aj sériu fotografií, pričom zdôrazňovali fotografiu vdovy, ktorej mala prísť faktúra o sto percent vyššia ako v roku 2016. Predpokladám, že poslanci vedeli, čo robia, ak takúto fotografiu predložili do návrhu, „ konštatoval s tým, že to, čoho sa dopustili títo poslanci, prekročilo posledné hranice.

Keďže podľa Fica ide o podvod poslancov, ktorí reprezentujú opozíciu sprevádzaný cynizmom a hyenizmom, jediným riešením je stiahnutie návrhu z rokovania NR SR. „Hanbím sa za týchto poslancov,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičMartin GlváčRobert Fico