ZMOS odmieta vyššie platy pre učiteľov od septembra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Zjednotenie kompetencií v rámci regionálneho školstva tak, aby všetky školy spadali pod ministerstvo školstva, je pre Združenie miest a obcí Slovenska neprijateľné. Na dnešnom brífingu to po rokovaní na ministerstve školstva povedal predseda ZMOS Michal Sýkora s tým, že by to bol zásah do kompetencií a ustanovení reformy verejnej správy.

Sýkora dnes rokoval s ministrom školstva Petrom Plavčanom aj o tom, ako vyriešiť požiadavku na nárast platov pedagogických a odborných zamestnancov v školách, ktoré spadajú pod mestá a obce. Plavčan aj Sýkora uviedli, že pripravujú spoločné memorandum medzi ministerstvom a ZMOS, v rámci ktorého chcú riešiť všetky spoločné problémy.

Sýkora uviedol, že sa nebránia zvyšovaniu platov v školstve a podporia šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov, ak si ho odborári vyrokujú od 1. januára budúceho roku. Ďalšie platové nároky však budú riešiť v rokovaniach pri tvorbe memoranda. Ak minister navrhne zvýšenie platov už od septembra cez zákon, bude ZMOS argumentovať svoje návrhy a podľa Sýkoru bude musieť dokázať, či mestá a obce na zvýšenie miezd majú alebo nie.

Minister školstva Peter Plavčan minulý týždeň uviedol, že predloží na rokovanie vlády v máji návrh zákona o šesťpercentnom zvýšení platov pre pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve od septembra tohto roka. Tento zákon bude platiť pre všetky kategórie pedagogických a odborných zamestnancov a budú ho musieť dodržať všetci. Plavčan tak reagoval na vyjadrenia Rady Združenia miest a obcí Slovenska, ktorá uviedla, že nemajú od septembra prostriedky na plánované šesťpercentné navýšenie platov pre svojich zamestnancov v školstve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal SýkoraPeter Plavčan
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRZMOS Združenie miest a obcí Slovenska