Za marihuanu pôjde stredoškolák Teodor do väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marihuana
Foto: SITA/KR PZ Žilina

BANSKÁ BYSTRICA 23. februára (WebNoviny.sk) – Nepodmienečný trest odňatia slobody na pol roka za drogový zločin potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 20-ročného stredoškoláka Teodora Ch. zo Starej Kremničky v okrese Žiar nad Hronom. Kremnickí mestskí policajti našli u neho osem gramov marihuany, čo zodpovedá minimálne šestnástim obvyklým jednorazovým dávkam tejto drogy.

Študent Strednej odbornej školy lesníctva a služieb v Banskej Štiavnici spáchal drogový delikt pred rokom. V priestoroch Zechenterovho parku v Kremnici sa pred hliadkou tamojšej mestskej polície pokúšal skryť sklenenú nádobu, v ktorej mal 8,08 gramu sušenej rastliny z rodu Canabis, známej jako marihuana. Sušina obsahovala viac ako 20 percent účinnej látky a množstvo zodpovedalo minimálne šestnástim obvyklým jednorazovým dávkam drogy. Teodor tým spáchal zločin nedovolenej výroby, prechovávania a predaja omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov.

Na Okresnom súde v Žiari nad Hronom študent prechovávanie drogy priznal. Tvrdil však, že ju užíva na tlmenie bolesti po úraze, ktorý sa mu stal pri dopravnej nehode. Prvostupňový súd prihliadol na jeho priznanie, študijné výsledky a na to, že Teodor mal drogu pre seba, nezarábal na nej jako díler. Keďže študent drogový delikt spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia, uložil trest mu šesť mesiacov odňatia slobody nepodmienečne. Voči rozsudku sa Teodor odvolal a požadoval podmienečný, resp. trest na slobode, pretože študuje.

Odvolací súd študentovi nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Podmienečný 20-mesačný trest dostal Teodor za dopravnú nehodu, ktorú ako vodič zavinil pod vplyvom alkoholu. To znamená, že okrem šiestich mesiacov za drogy pôjde do väzenia aj na ďalších dvadsať mesiacov ako vinník za dopravnú nehodu.

Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia