Smeru klesla podpora, kotlebovci predbehli Dankovu SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Poslanec za stranu ĽSNS Marian Kotleba počas tlačovej besedy Ľudovej strany Naše Slovensko na tému: Narastajúca kriminalita asociálov vo vlakoch. Bratislava, 14. február 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – V prípade, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend, zvíťazil by Smer-SD so ziskom 25,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý uskutočnila v dňoch 6. až 18. februára formou osobného dopytovania.

Tesný rozdiel medzi kotlebovcami a SNS

Agentúra oslovila 1512 respondentov, ktorí reprezentovali SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondentov sa agentúra pýtala otázku: „Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?“

Na druhom mieste podľa výsledkov prieskumu by sa umiestnila strana Sloboda a Solidarita (SaS) so ziskom 13,8 percenta hlasov. Nasledovala by Kotleba – ĽS Naše Slovensko (10,4 %), Slovenská národná strana (10,1 %), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti-NOVA (9,7 %), Sme rodina – Boris Kollár (8,5 %), Most-Híd (6,0 %).

Voliť by išlo 68,2 percenta respondentov

Do parlamentu by sa dostalo aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 5,5 percenta odovzdaných hlasov. Naopak, pred bránami parlamentu by zostali SMK-MKP (4,3 %), Strana zelených Slovenska (1,5%), Sieť (1,3 %), KSS (0,8 %), SMS (0,6 %), SDKÚ-DS (0,5 %), SKOK (0,5 %), ŠANCA (0,3 %), VZDOR (0,2 %), Priama demokracia (0,2 %), DS (0,2 %) a iná strana by skončila s 0,1 percenta.

Na základe výsledkov prieskumu by Smer-SD získal 43 mandátov, SaS 23, ĽSNS 18, SNS 17, OĽaNO-NOVA 16, Sme rodina – Boris Kollár 14, Most-Híd 10 a KDH deväť mandátov. Na voľbách by sa podľa prieskumu zúčastnilo 68,2 percenta respondentov, ktorí zo zoznamu vybrali konkrétnu stranu, ktorú by podporili. Voliť by nešlo 20,2 percenta opýtaných a 11,6 percenta opýtaných odpovedalo „neviem“.

Prieskum
Agentúra FOCUS uskutočnila od 6. do 18. februára reprezentatívny prieskum verejnej mienky na vzorke 1512 respondentov starších ako 18 rokov. Účastníci prieskumu odpovedali na otázku: 'Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?' Respondentom predložili zoznam s názvami politických strán a hnutí a ich skratkami a možnosťou 'iná strana'. Zoznam strán náhodne rotoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Kollár
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUSKDH Kresťanskodemokratické hnutieKotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoMost-HídOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaSme rodina - Boris KollárSMER-SDSNS Slovenská národná strana