Matica stiahla kritizované video, obhajuje sa alternatívou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matica slovenska
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – Diskutované video Matice slovenskej „Bez 14. marca“ nie je podľa jej predsedu Mariána Tkáča historickým dokumentom, ale filmovým fejtónom, ktorého úlohou je predísť radikalizácii spoločnosti.

Tkáč dal videu konečnú podobu

Video sa zaoberá okolnosťami vzniku vojnového Slovenského štátu v marci 1939 a hypoteticky tiež situáciou, keby štát nevznikol. Podľa Tkáča ide len o alternatívne otázky, ktoré slovenskej spoločnosti ponúkajú iný pohľad na udalosti. „Ak by sme napríklad toto video nenakrútili, tak výklad týchto okolností by zobrali do rúk iní, nazvime ich radikáli, extrémisti. Matica slovenská chce slovenskú mládež viesť k vlastenectvu, ale aj k demokratickým a humánnym tradíciám,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii v Martine predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Film „Bez 14. marca“ je kolektívnym dielom matičných historikov a konečnú podobu mu dal predseda Tkáč. Alternatívny pohľad sa podľa neho snaží byť objektívny. „Pretože na jednej strane berie do úvahy utrpenie nevinných Židov. A na druhej strane, berie do úvahy, že sa vtedajší politici pokúsili zabrániť rozdeleniu Slovenska medzi susedné mocnosti, čo reálne hrozilo. Nechceli sme oslavovať, čo sa oslavovať nedá. Chceli sme len klásť alternatívne otázky, čo by bolo, keby bolo inak.“

Zmysel takéhoto filmu obhajuje aj vedecký tajomník Matice slovenskej Peter Cabadaj. Argumentuje tým, že v ostatných rokoch rezonuje vo svete takzvaný fenomén alternatívnej histórie a vznikajú filmy, ktoré sa zamýšľajú nad tým, čo by bolo, keby. „Napríklad, čo by bolo, keby Hitler vyhral vojnu. A vzniklo o tom množstvo dokumentov aj kníh. A nikto tieto výstupy nespochybňuje. Tento film tiež ponúka istý alternatívny pohľad. A záleží na príjemcovi, čo si z toho vyberie. Každý príspevok, aj polemický, má svoju hodnotu. Ide iba o to, ako sa na to pozeráme a čo si chceme z toho príspevku pre seba vyhodnotiť. A toto na Slovensku vyhodnocovať nevieme,“ povedal Cabadaj.

Videom sa bude zaoberať prokuratúra

Predseda Tkáč vo štvrtok tiež informoval, že Matica by chcela podobným spôsobom reagovať na každú udalosť slovenských dejín a najbližšie sa chystá pripraviť video o zločinoch komunizmu. Zároveň sa však Matica vo štvrtok rozhodla stiahnuť video „Bez 14. marca“ zo svojho YouTube kanála TV MATICA a nezdieľať ho na svojej webovej stránke.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) na video reagoval, že jeho obsah je „z viacerých hľadísk veľmi nevhodný“, keďže podľa neho napríklad relativizuje zodpovednosť Slovenského štátu za osud slovenských Židov. Tiež odmietol tvrdenie, že bez existencie Slovenského štátu by nedošlo k Slovenskému národnému povstaniu, ako to naznačuje obsah videa. Minister tiež pripustil potrebu transformácie Matice na modernú inštitúciu, pričom to sa podľa neho súčasnému vedeniu príliš nedarí.

Video „Bez 14. marca“ sa zaoberá vznikom vojnového Slovenského štátu v marci 1939 a hypoteticky tiež situáciou, keby štát nevznikol. „Keby však v marci 1939 Slovenský štát nebol vznikol, bol by osud Židov zo Slovenska iný? Lepší? Bol lepší a znesiteľnejší v Protektoráte? Horthyovskom Maďarsku? Nebol. Židia, žiaľ, trpeli aj v štátoch, kde 14. marec nebol. Ba nemali to ľahké ani v krajinách, kde Hitlerova moc nesiahala,“ uvádza sa vo videu. Po verejnej kritike, napríklad zo strany Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, avizoval Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR, že sa videom bude zaoberať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek MaďaričMarián Tkáč
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská