Na Slovensku silno fúka, vietor v Tatrách láme stromy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietor
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 24. februára (WebNoviny.sk) – Hasiči v tatranskej oblasti majú v dôsledku silného vetra veľa práce s odstraňovaním popadaných stromov. Momentálne zasahujú v Tatranskej Lomnici na Ceste slobody, väčší počet popadaných stromov im nahlásili aj v katastri goralskej obce Ždiar pri odbočke na Bachledovú dolinu.

„Naši príslušníci zasahovali ráno v Ždiari, vrátili sa naspäť a vzápätí pribúdali ďalšie volania, ľudia hlásili v tejto lokalite popadané stromy, informovali sme o tom Slovenskú správu ciest i dobrovoľných hasičov z obce Ždiar,“ uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil, že na hrebeňoch Tatier má byť v piatok mimoriadne búrlivý vietor o sile víchrice, výstrahu najvyššieho, 3. stupňa vydal pre okresy Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Na horách nad pásmom lesa tu miestami dosiahne rýchlosť vetra v nárazoch 145 až 180 km/h.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varovali meteorológovia. Pre okresy Kežmarok, Námestovo, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica a Žilina vydal SHMÚ na dnes výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Nad pásmom lesa môže jeho rýchlosť dosiahnuť 115 až 145 km/h.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav