Úradník Peter žiadal za sprostredkovanie dotácií úplatky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
úplatok
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. februára (WebNoviny.sk) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z trestného činu prijímania úplatku 59-ročného úradníka Petra O., ktorý pôsobil v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Ako dnes na brífingu informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, obvinený je v dvoch prípadoch.

V prvom prípade podľa Gašpara žiadal Peter O. ešte v minulom roku žiadal od predsedu družstva za vybavenie dotácie pre družstvo percentá z 835-tisíc eur, „neskôr to špecifikoval na dve percentá, teda zhruba 16-tisíc eur,“ povedal Gašpar s tým, že v tom čase už predseda družstva spolupracoval s políciou.

Vyšetrovateľ navrhoval väzobné stíhanie

Obvinený 17. februára prijal prvú časť sumy, konkrétne 6000 eur, pri tom ho však zadržala polícia. Vyšetrovateľ podľa Gašpara navrhoval v tomto prípade väzobné stíhanie, sudca Špecializovaného trestného súdu sa však s návrhom nestotožnil. Prokurátor sa proti rozhodnutiu odvolal a o väzbe tak má rozhodovať Najvyšší súd SR.

Následne 22. februára policajti podľa Gašpara rozšírili obvinenie voči Petrovi O. V januári totiž od podnikateľského subjektu žiadal za sprostredkovanie dotácie 146-tisíc eur sumu 3000 eur. Vo februári mu suma prišla na účet. V tomto prípade polícia obvinila z podplácania aj zástupcu subjektu Tibora S. V prípade dokázania viny hrozí Petrovi O. trest tri až osem rokov väzenia.

Reakcia Pôdohospodárskej platobnej agentúry

Pôdohospodárska platobná agentúra uvítala spoluprácu s NaKA a vyzvala prijímateľov podpôr aj zamestnancov, aby korupčné správanie nahlasovali. Agentúra v rámci procesu stransparentňovania začala zverejňovať napríklad informácie o žiadateľoch, výšky podpôr aj stavy samotných žiadostí.

„Ak chceme zabrániť korupcii, potrebujeme systémy, kde budú všetky informácie uložené a dohľadateľné. Inštitút agenta nám zas umožňuje potierať nelegálne narábanie s finančnými prostriedkami a predovšetkým prichytenie vinníkov priamo pri čine,“ skonštatoval v piatok na tlačovej besede generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj KožuchTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúra