Fico: Kiska má vymenovať troch chýbajúcich ústavných sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) počas tlačovej konferencie na tému: Ciele koalície na rok 2017. Bratislava, 12. január 2017. Foto: SITA/Marek Mrviš

KOŠICE 24. februára (WebNoviny.sk) – Vymenovať nových sudcov ústavného súdu má prezident Andrej Kiska z tých kandidátov, ktorých už dávnejšie schválil parlament. Uviedol to v piatok na tlačovej besede v Košiciach predseda vlády Robert Fico, ktorý sa stretol s predsedníčkou Ústavného súdu SR (ÚS) Ivettou Macejkovou. Obaja sa zhodli, že je naliehavá potreba doplnenia pléna ústavného súdu o troch sudcov.

„Loptička je dlhodobo na strane prezidenta a očakávam, že pristúpi k menovaniu troch nových ústavných sudcov z toho zboru kandidátov, ktorých schválil parlament a prezident ich má k dispozícii,“ povedal Fico. Pokiaľ ide o novelu ústavy a zákona o ústavnom súde, zastáva názor, že najprv nech prezident vymenuje nových ústavných sudcov a potom možno hovoriť, ako pre budúcnosť nanovo upraviť podmienky pre voľbu ústavných sudcov a kreovanie zloženia ústavného súdu.

Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková premiéra informovala o dôsledkoch neúplného počtu ústavných sudcov na rozhodovaciu činnosť ústavného súdu. Uviedla, že vzhľadom na situáciu spôsobenú nevymenovaním sudcov ústavného súdu, ktorá na ústavnom súde trvá od 4. júla 2014 až dosiaľ, plénum ústavného súdu pracuje v neúplnom zložení – namiesto 13 sudcov má len 10 sudcov.

Z toho vyplýva, že sa zvyšuje počet nevybavených podaní, predlžuje sa priemerná dĺžka jedného konania pred ústavným súdom, zvyšuje sa počet návrhov zamietnutých plénom ústavného súdu z procesných dôvodov. Podľa Macejkovej ÚS eviduje ku koncu minulého roka 10 513 nevybavených podaní, pričom dĺžka jedného konania vzrástla v roku 2016 na 11,87 mesiaca, kým v roku 2011 bola 2,86 mesiaca.

Macejková a premiér sa zhodli na potrebe ďalšieho rozvoja elektronizácie ústavného súdu, zefektívnenia a zautomatizovania rozhodovacej činnosti ústavného súdu a ďalších podporných administratívnych činností v rámci e-governmentu. Fico k tomu uviedol, že minister financií bude pre to hľadať potrebné finančné zdroje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvetta MacejkováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR